Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Raja jagar bäst i Sverige

Annons

Det är en vänligt sinnad hamiltonstövare som möter oss i tamburen hemma hos familjen Grundström. Svansen pendlar fram och tillbaka och Raja sticker upp en nyfiken nos i ansiktet för att hälsa.

- Hon är en väldigt trevlig hund som försöker kommunicera med oss hela tiden, säger Per-Olov.

Efter topplaceringar i klubbmästerskapet i Orsa och distriktsmästerskapet i Ramsberg under det gångna året blev Raja svensk mästare i jaktprov för stövare i Sollefteå förra helgen. Hon är därmed så kallad dubbelchampion eftersom hon tidigare blivit utställningschampion. Den nya titeln gör familjen Grundström både stolt och får dem att känna att åtskilliga timmars träning varit mödan värd.

- Vi är engagerade i Raja hela familjen. Både jag och Per-Olov jagar och barnen hjälper till med konditionsträningen när det inte är jaktsäsong. Det handlar om många långa pass i skogen för att få en så bra hund som Raja, konstaterar Marie.

Hon berättar att jaktprovet går ut på att hunden ska visa sin kapacitet för att driva vilt. För snabba hundraser som stövare handlar det om hare och ibland räv. Rådjur ska lämnas åt kortbenta hundar som inte hinner i fatt och gör dem illa. Familjen Grundström fick, precis som de flesta andra stövareägare, jobba mycket när Raja var unghund för att få henne rådjursren.

- Stövarna får inte driva rådjur. Det finns särskilda så kallade rådjursrenhetsprov där man visar att hunden inte gör det. Med vissa hundar får man jobba väldigt hårt för att vänja dem av med att driva rådjur. Med Raja har det gått bra men det har krävts tid och tålamod, säger Per-Olov.

Familjen Grundström har tagit över kennelnamnet Nämndemansbo Kennel efter C A Andersson som tidigare drev det. Raja är född hemma hos Grundströms och även hennes mamma som också hette Raja föddes hos familjen. Marie berättar att hon hade hund- och jaktintresset med sig hemifrån. Hennes far hade stövare i många år och när Marie träffade Per-Olov lyckades svärfadern entusiasmera även honom.

- Det är väldigt kul att ha ett gemensamt intresse. Man har mer förståelse när ens partner är ute i skogen hela dagen. Dessutom är det nästan nödvändigt att man är flera som hjälps åt eftersom det tar så mycket tid, säger Marie.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons