Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ragnar tar gärna ton

Annons

I Ragnar Bergstens liv har sång och musik varit viktiga inslag. Född och uppväxt på Bruket, i 38:an på Hushagen, kom Ragnar tidigt i kontakt med körsång.

Ragnar som arbetade ett halvsekel som svetsare i Domnarvets järnverk, där han hade plåtverkstaden som arbetsplats och även tillhörde järnverkets industribrandkår, började sjunga i Ungdomskören Frihet.

Det blev en fortsättning i Manskören Sångarkamraterna, 50 år, som andra bas. Vidare var Ragnar med och bildade Tuna drängar och sjöng i såväl Amsbergs kyrkokör och Bastukören. Då det var dags att fylla 90 år var Ragnar fortfarande med i PRO-kören Ringenkören.

- Nu tror jag inte det blir någon mer körsång för mig, säger Ragnar som bott i lägenheten vid allfarvägen sedan 1987. Hit blev det flytt från den villa i Forssa som familjen Berg-

sten flyttade in i 1945 och vars grund Ragnar, under mycket slit, grävt ur för hand.

Sedan han blivit ensam skötte Ragnar själv allt från tvätt, matlagning och bak.

- Det var roligt att hålla på med maten, förklarar Ragnar Bergsten som först för två år sedan fick hemtjänst och daglig hjälp med bland annat matlagning.

Ragnars fritidsintressen har onekligen varit många genom åren. Eller vad sägs om finsnickeri, bland annat Moraklockor, kurbitsmålning, annan målning, broderi i korsstygn, sommarstugan vid sjön Gimmen, trädgårdsskötsel och fruktodling?

Synen är numera lite sämre och Ragnar är, genom andra besvär, lite mindre rörlig. Men inte är det värre än att Ragnar känner sig skapligt frisk och ser ljust på tillvaron.

- Jag har det riktigt bra, blir Ragnars egen sammanfattning inför födelsedagen.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons