Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räfsnäsrestaurangen får kritik av Ludvikaföretagare

Annons

I ett skarpt kritiskt brev, ställt till kommunalrådet Roger Stål, s, moderatordföranden Bengt Andersson samt kommunchefen Kalle Gustafson, påtalar de två intresseföreningarna detta.

"En sund konkurrens är bra och viktig för näringslivet. Nya konkurrenter kan ofta fungera som en vitamininjektion för det lokala näringslivet, till stor nytta inte minst för kunderna.

Detta förutsätter dock att konkurrensen får ske på lika villkor. Det finns dock några områden som vi anser att kommunen bidrar till en snedvridning", står det att läsa i brevet. Företagarna ger flera exempel, bland annat förre rektorn och s-politikern Rafael Baenas matservering på Räfsnäsgården.

Ur brevet: "Det var sagt att köket skulle rustas för 500 000 kronor. Någon lunchservering skulle inte förekomma, så någon fara för illojal konkurrens för Golfrestaurangen (vid Hagge, tidningens förtydligande) med flera skulle inte föreligga. Med facit i hand: köksrusten gick på 723 000 kronor, + 350 000 för branddörrar eftersom man installerat fritös (Rätta oss om siffrorna är fel!). Lunchservering pågår för fullt, trots utfästelser om motsatsen."

Företagarna hävdar också att den kommunala subventioneringen av Räfsnäs fått till följd att två lokala restauranger avstått ifrån att tillsätta två lediga kocktjänster, för att istället anlita ett bemanningsföretag från Falun.

I brevet kritiseras även hyressubventioneringen: "På förra företagsrådet fick vi upplysningen om att det inte längre är aktuellt med trappstegshyra utan Räfsnäs ska subventioneras permanent!? Gäller detta även Stopet i Grängesberg? Detta kan i så fall inte accepteras - vi måste kräva konkurrens på lika villkor."

I samma brev anmärker föreningarna på kommunens uthyrning av Folkets hus i Ludvika för tillfällig försäljning.

"Senaste exemplet är den klädförsäljning som ägt rum innevarande vecka (...), trots ett löfte för en månad sedan, att den tidigare uthyrningen var ett olycksfall i arbetet, som inte skulle upprepas! I dag, vid ett möte om Ludvikafesten, framkom misstankar om att löftet över huvud taget aldrig varit avsett att hållas, då Ingvar Henriksson (kultur- och fritidsnämndens socialdemokratiske ordförande, tidningens förtydligande), talade i klarspråk om att man inte "hade råd" att tacka nej till ett avtal med klädhandlaren. Det framkom att ytterligare ett uthyrningstillfälle för samma firma är inbokat samma dag som Ludvikafesten."

"Detta sätt att slå undan benen på Ludvika Köpmannaförenings medlemmar är upprörande, speciellt då näringslivsenheten kontrollerat företaget, som inte kan bedömas som seriöst."

Och köpmännen dundrar:

"Att Köpmannaföreningen i detta läge ångrar att man gått in som huvudsponsor för Ludvikafesten är inte att förvånas över."

Klandrad blir även kultur- och fritidsförvaltningen. Detta på grund av sitt val av matleverantör till arrangemang i Folkets hus:

"För ett år sedan protesterade Företagarna mot Kultur och Fritids planer på att upphandla all förtäring i Folkets hus från en leverantör. Vi uppfattade att vi fick gehör för vår åsikt från kommunledningens sida. Likväl har Kultur och Fritid skrivit avtal med en leverantör som man anlitar vid uthyrning av lokalerna. För denna "service" lägger man på en summa till kunden som inte längre har någon valfrihet."

Fotnot: Brevet är daterat 15 maj 2002.

CARL-JOHAN BERGMAN

Mer läsning

Annons