Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rädsla för ett nej

Annons

Svar till Kalle Larsson, 5/5:

I en insändare försöker Kalle Larsson från SSU försvara regeringens och högerns linje att vägra låta folket avgöra EU:s nya grundlag i en folkomröstning. Argumentet är att riksdagen påstås har den kunskap som behövs för att kunna ta ett bra beslut. Jag menar att det är tvärtom.

Alla undersökningar, och inte minst resultatet av folkomröstningen om EMU, visar att riksdagen är betydligt mer positiv till EU än vad majoriteten av folket är. Då är de heller inte lämpliga att fatta beslut om en så stor och viktig fråga.

Den verkliga orsaken till att regeringen och högern vägrar gå med på en folkomröstning är uppenbar. Man vet att man får väldigt svårt att driva igenom en grundlag som innebär att mer makt flyttas till EU.

Blir grundlagen verklighet innebär det att ännu mer makt flyttas till unionen. Det innebär att de stora ländernas makt ökar, på bekostnad av de mindre länderna.

Det innebär även att våra lagar, inklusive grundlagar, underordnas EU, och att unionen utvecklar ett gemensamt försvar.

Det enda rimliga är att det svenska folket, precis som folken i flera andra EU-länder, får avgöra denna EU:s viktigaste framtidsfråga i en folkomröstning.

LARS HANDEGARD UNG VÄNSTER

Mer läsning

Annons