Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Radon i tusentals hem

Annons

Efter att Socialstyrelsen nyligen har halverat riktvärdet för radon inomhus till 200 becquerel per kubikmeter luft, drabbas tusentals nya bostäder i Dalarna av problemet. Det skärpta gränsvärdet gäller inte bara villor utan alla bostäder och andra lokaler där människor vistas.

-Många äldre hyreshus har nog för höga värden, så det kan bli världens pådrag om hyresgästerna börjar kräva mätningar och åtgärder, säger länsstyrelsens länsbostadsdirektör Håkan Hulander.

Halveringen av riktvärdet är en anpassning till riksdagens miljömål - att radonhalten i alla bostäder ska understiga 200 becquerel från och med 2020. Redan 2010 ska radonhalten vara sänkt i fastigheter där barn vistas ofta, till exempel skolor och förskolor.

Näst efter rökning är radon den vanligaste orsaken till lungcancer. Enligt Statens strålskyddsinstitut, som gör sin bedömning utifrån studier vid Institutet för miljömedicin vid Karolinska institutet i Stockholm, beror omkring 500 av de 2 800 lungcancerfall som årligen inträffar i landet på exponering av radon.

- Men man ska inte bli panikslagen. Det går att åtgärda och man kan få statsbidrag till hälften av saneringskostnaden, dock högst 15 000 kronor, förklarar Hulander.

Antalet radonsaneringar ökar i Dalarna. Radon finns i marken, men också i blåbetong som användes vid husbyggen mellan åren 1929 och 1978.

- Det är ofta yngre barnfamiljer som köper gamla hus som mäter och åtgärdar förhöjda värden, säger Hulander.

Åtgärderna består i att laga läckande husgrunder och källare installera radonsugar och i vissa fall bygga ut ventilationen, vanligtvis en totalkostnad på omkring 30 000 kronor.

- Men det kan bli allt från 7 000 till i vissa fall 70 000 kronor.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons