Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Radiojubel i nya lokaler

Annons

I september 1998 begick Radio Gagnef sändningspremiär. Skogs- och träfackets sektion 8 Gagnef var den första "utomstående" organsation som skaffade sig ett eget sändningstillstånd, och den 12 februari 1999 sändes det första Fredagsmix.

Eldsjälen bakom programmet var dansmusikentusiasten Rune Björk, som hade god hjälp av Dage Bergkvist och Sven Hagström.

-Till en början varvade vi dansmusik, country och pop. Men snart hade lyssnarna tagit kommandot och utvecklat Fredagsmix till ett önskeprogram, där de önskar musik och vi står för mellansnack och tävlingsinslag, berättar Rune, som sedan en tid sänder tillsammans med Torbjörn Tillas och Putte Bagander.

Under sändningarna, varannan fredag, informerar skogs- och träfacket, där Rune är ordförande i såväl klubben vid Moelven Dalaträ som i sektionsstyrelsen, om sin verksamhet, försäkringar och andra angelägenheter.

Mellan 50 och 70 lyssnare ringer in till programledarna under varje sändning. Och lyssnarskaran, som omfattar personer från tio till 80 år, växer stadigt.

-Kontakten med lyssnarna är väldigt bra och mycket värdefull. Det är den som gör det här meningsfullt, tycker Rune, som hela sitt liv drömt om att bli radiopratare.

-För mig kändes det som att jag fått bingo när närradion startade. Mitt engagemang är helt och hållet ideellt och faktum är att varje sändning kostar mig både tid och pengar, det senare i form av resor, fortsätter han.

Just nu hjälper Rune till med målningsarbete i den nya radiostudio, som närradion räknar med att ta i bruk före sommaren.

-Vår gamla sändningsvagn har gjort sitt, konstaterar närradioföreningens Putte Bagander.

Den nya studion, på fast grund, ska ge närradioföreningens medlemsföreningar bättre förutsättningar för framtidens verksamhet. Och Rune Björk ser nu fram emot Fredagsmix tioårsjubileum. Han berättar att programmet har lyssnare långt utanför det tänkta sändningsområdet.

-I Långshyttan har vi en lyssnare som varannan fredag kopplar sin vardagsrumsstereo till bilradion, eftersom hans bilradio tar in Radio Gagnef, berättar Rune.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons