Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Radiodoktorn'' död

Annons

Han dog i sömnen i söndags morse i sitt hem i Fellingsbro efter att under de senaste åren haft hjärtproblem.

Peter Paul Heinemann var överläkaren i allmänkirurgi vid Regionsjukhuset i Örebro som i Sveriges Radio under 14 år på 1980- och 1990-talen svarade på brev från lyssnare i programmet Doktorn har ordet.

Han svarade så bra att han både fick stora delar av svenska folkets kärlek och Stora journalistpriset.

Han var dessutom en stridbar debattör och engagerade sig bland annat i narkotika- och mobbningsfrågor.

- Han slogs alltid för den lilla människan och var en sann humanist. Under min och mina syskons uppväxt tog han alltid hem och hjälpte människor. Det var flyktingar, amerikanska desertörer och många andra som behövde hjälp, berättar äldsta dottern Kajsa Heinemann.

Peter Paul Heinemann föddes i Köln i Tyskland. Hans far var av judisk härkomst och fick under 30-talet svårt att utöva sitt arbete. Därför flydde familjen Sverige efter en tid i Holland.

- Att han kände så stark empati och identifierade sig så ofta med flyktingar, tror jag beror på hans egen bakgrund som judisk flykting, säger Kajsa Heinemann.

Peter Paul Heinemann slutade som radiodoktor 1994.

- Därefter har han föreläst en del och skrivit krönikor för bland annat PRO-tidningen, Nerikes Allehanda och Kyrkans Tidning. Han höll på med ett arbete för Rädda Barnen om självmord bland barn, ett arbete han aldrig blev klar med, säger Kajsa Heinemann. (TT)

TT

Mer läsning

Annons