Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Radioaktivt avfall dumpat i bostadsområde

Annons

Moderaten Bengt Andersson som varit aktiv i Ludvikapolitiken i årtionden är mycket upprörd.

- På planberedningen i veckan fick jag för första gången reda på att det var radioaktiv blåbetong som husen efter Ortdrivarevägen varit byggda med. Nu ligger detta radioaktiva avfall nedgrävt mitt i samhället. Där ska det naturligtvis inte ligga utan vi kräver att det grävs upp och deponeras där det ska, på Björnhyttan, säger Andersson.

Yttrandetiden om förslaget till ny detaljplan går ut på tisdag. I förslaget ska dumpningen skyddas med ett byggförbud på Väderhällen.

Andersson är övertygad om att tjänstemännen på miljö- och byggkontoret gått med på dumpningen efter att de fått klartecken till detta av ledande s-politiker.

Ludvikahems vd Ingemar Lindvall är förvånad över att det blir politisk strid om avfallsdeponin och det föreslagna byggförbudet i detaljplanen.

- Vi har rivit de här husen, separerat och deponerat resterna på precis samma sätt som vid tidigare rivningar i Grängesberg. Nu minns jag inte helt säkert men jag vill minnas att flera tidigare objekt också varit byggda med blåbetong. Sannolikheten är stor att det finns flera liknande platser på Johan Groths, Skivbrytarvägen och Borrsmedsvägen, säger Ingemar Lindvall.

- När vi skulle riva Väderhällen så förde vi precis som vanligt ett resonemang med miljö- och byggkontoret. Vi var överens och handlade upp rivningsentreprenaden precis som vi gjort vid tidigare rivningar.

Lindvall berättar att när entreprenaden var upphandlad och kontrakten var skrivna så kom kommunens miljöansvariga med krav på att Ludvikahem skulle forsla bort blåbetongen.

- Det hade kostat oss miljoner att ändra på upphandlingen. Vi sa att så kan de inte agera. Först ge klartecken och sedan ändra förutsättningarna. Det resulterade att man från den kommunala sidan sa att de skulle skydda området i en ny detaljplan där det är byggförbud om inte den som bygger först forslar bort dessa massor, säger Ingemar Lindvall.

Lindvall anser att Ludvikahem inte kan hållas ansvarigt vad som än händer med detaljplanen.

Ludvikahem arbetar nu internt med att förbereda ett ägarbyte så att Väderhällen liksom tidigare rivningsområden övergår i kommunens ägo i den så kallade markreserven.

Bengt Andersson (m) blir mycket förvånad över att det kan finnas fler områden där radioaktiva byggnadsrester kan ha grävts ned mitt i Grängesbergs samhälle.

- Nu handlar det först och främst om att vi stoppar den här halvskandalen. Sedan måste vi kräva att kommunen genomför en kartläggning så vi får veta omfattningen av riskerna från tidigare rivningar, säger Andersson.

Tidigare är det känt att blåbetonghusen på Solsidan i Ludvika som revs på 1980-talet dumpats i ett före detta grustag inom Östansbo vattentäkts skyddsområde.

I vattenverket uppmättes 1998 radongashalter som var 40 gånger högre än tillåtna 400 becquerel. Strålskyddsinstitutet tog efter detta initiativ till ett rikslarm om vattenverken. Om det rör sig om gaser från dumpningen eller bara normalt markradon har inte klarlagts.

På Väderhällen i Grängesberg finns en lekplats kvar. Att leka på denna är ingen fara:

"Däremot är det ingen förhöjd risk att vistas utomhus i området", heter det i detaljplaneförslaget.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons