Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Radio Dalarna kan tvingas sparka

Annons

-Det är inte mindre lokala program vi vill göra, säger Radio Dalarnas chef Magnus Lundén.

100 miljoner kronor ska Sveriges Radio spara i år, och vd:n Peter Örn har nu presenterat ett antal förslag på hur företaget ska klara det.

Ett av de mer kontroversiella förslagen är att de lokala stationerna ska sända två timmar mindre varje vardag. I stället ska mer riksprogram sändas i P4. På det viset ska personalstyrkan kunna minskas och pengar sparas.

-Att skära bort två timmar av vår sändningstid känns tufft. Redan nu är två timmar vigda för rikssändningar, och att öka det till fyra känns inte bra, säger Magnus Lundén.

Enligt förslaget ska rikssändningarna pågå mellan tio och två på dagen. Tidig morgon och sen eftermiddag ska vikas till det lokala.

-De har säkert bedömt det så att minst skada sker om man gör på det viset. Men det är en stor del av vår sändningstid och det känns inte bra, säger Magnus Lundén.

Radio Dalarna är i dag en av de lokalradiostationer som har flest lyssnare. Kanalen är populär bland dalfolket.

Att dra ner på program som är populära känns fel. Jag hoppas därför få se ett bättre förslag, och ska fajtas för att ett sådant kommer.

Det är Sveriges Radios satsningar på DAB, digitalradio och webb, som skapat ett underskott. Tidigare har SR fått extrapengar för satsningen, men dessa är nu slut.

SR har deklarerat att de hellre ser en personalminskning framför nedskärningar i programverksamheten.

-Utifrån förslaget har jag gjort en uträkning som innebär att tre-fyra tjänster måste bort från Radio Dalarnas redaktion. Det gäller inte bara tillsvidaretjänster utan även kontraktsanställningar.

-Skulle neddragningar av tjänster bli av, så räknar jag med att vi ska kunna lösa det genom naturliga avgångar, säger Magnus Lundén.

Besparingsförslaget ska upp för diskussion på Sveriges Radios nästa styrelsemöte.

-Tiden är knapp, och det är mycket som talar för att förslaget kommer att klubbas igenom, slutar Lundén.

Den 1 januari 2008 ska besparingsförslaget, vilket det nu blir, vara genomfört.

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons