Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rådig Oscar förhindrade villabrand

Annons

Oscar Ekstam går tredje året på cykelgymnasiet och är av god nationell klass i sin sport och åldersgrupp. Som vanligt skulle han cykla in till skolan vid åttatiden på måndagsmorgonen.

- Men jag tog inte den väg jag brukar utan åkte genom villaområdet istället, berättar Oscar Ekstam.

Hans vägval kom med största säkerhet att förhindra något riktigt illa. När han passerade förbi en villa uppmärksammade han ett ljud.

- Jag hörde att det sprakade från ett hus och när jag tittade efter såg jag att det brann på en balkong.

Det fanns inga personer i närheten och uppenbarligen var elden utan kontroll.

- Jag sprang till dörren och plingade på allt vad jag kunde, berättar smålänningen.

I huset befann sig fem personer. En kvinna, hennes son, dennes fru och parets två små barn. Kvinnan och ett av barnbarnen hade stigit upp och befann sig i köket men hade inte uppmärksammat eldsvådan.

Brandkåren larmades och kvinnans son började släckningsarbetet genom att hinka vatten över lågorna. Under tiden sprang Oscar över till grannarna, berättade vad som hänt, och lånade med sig en brandsläckare. Kvinnans son kunde sedan få kontroll över elden.

Det hela innebar att Oscar Ekstam kom för sent till skolan. En sen ekstamsk ankomst händer understundom och en eller annan otrolig anledning har serverats lärarna under åren.

- Det är typ "hunden åt upp läxorna" och liknande, berättar Oscar med ett leende.

Den här gången ifrågasattes dock inte hans förklaring, allvaret i den lyste igenom direkt. Och för säkerhets skull hade den tacksamma familjen ringt skolan och intygat att Oscar hade en fullt godtagbar ursäkt till dagens sena ankomst.

Trolig eldorsak är en bortglömd fimp. Och alla bedömningar är att om branden upptäckts bara några minuter senare hade lågorna fått fäste i taket med betydligt mer allvarliga följder än vad som nu blev. Inga skador inne i själva bostaden uppstod och det krävs bara att lite ytterpanel byts ut.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons