Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddningstjänsten ska bistå vid ambulanslarm

Annons

Syftet med "Verksamhet i väntan på ambulans, IVPA" är att med basala sjukvårdsåtgärder förbättra utgången för en person vid akut sjukdom eller olycka i de områden där räddningstjänsten bedöms vara på plats innan ambulans.

Räddningschefen Håkan Bäcklund bedömer att räddningstjänsten i Orsa kommer att larmas cirka 100 gånger per år.

- Vi ska vara ett komplement till ordinarie ambulans och i avtalsförslaget sägs att det ska vara en reell tidsvinst när vi kallas ut. Någon exakt uppgift vad en reell tidsvinst innefattar, har vi inte kunnat få från landstinget eller SOS. Vid till exempel ett hjärt-stopp kan varje minut vara livsavgörande. Därför har vi kontaktat räddningstjänster med samma avstånd till ambulansstationer som vi och med de uppgifterna som grund räknar vi med ett 100-tal larm per år.

Även om kommunfullmäktige gett klartecken till avtalet med landstinget och avsatt 100 000 kronor till larmkostnader, återstår ännu några bitar att lösa.

- Först ska avtalet med lands-tinget skrivas under. Nästa steg är att en tillsynsläkare utses och slutligen ska samtliga i personalen få 25 timmars sjukvårdsutbildning, utöver de 40 timmar de redan har, förklarar Håkan Bäcklund.

När verksamheten träder i kraft, kommer räddningstjänstens personal att använda en mindre bil vid larm.

- Bilen har vi redan och vi kommer att vara utrustade med defibrillator och syrgas. Defibrillatorn är halvautomatisk och läser av hjärtfunktion och andning. Sedan är det upp till oss att läsa av och följa instruktionerna tills ambulans anländer.

Enligt planerna är det tänkt att två personer ska rycka ut vid IVPA-larm.

- De som rycker ut kommer också att ha en lättare, mer ändamålsenlig klädsel än den vi använder vanligtvis.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons