Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddningstjänsten överkörd

Annons

Det tog bara ett par minuter för kommunstyrelsens samhällsutskott i går att säga ja till Grycksbobanan. Men beslutet gäller endast om alla de tio kraven kommunen ställer är tillgodosedda.

Och det är alla utom ett som blivit en riktig knäckfråga att lösa.

60 procent av räddningstjänstens utryckningar går via Hanröleden. Frågan gäller därför hur räddningstjänstens fordon ska kunna komma fram på Hanröleden om bommarna är fällda.

Problemet måste vara löst tills på tisdag då kommunstyrelsen ska fatta beslut om banans öppnande. Den slutliga instansen är kommunfullmäktige som har sitt sammanträde 7 februari. Kan inte kommunstyrelsen fatta sitt beslut i tid så fördröjs hela frågan i vart fall en månad.

Banverket har gett räddningstjänsten ett förslag till lösning. Räddningstjänsten ska, när den får larm om utryckning, trycka på en knapp till fjärrtågklareraren.

Denne ser då larmet och är ett tåg på gång kan han via ett telefonsamtal till lokföraren stoppa det så räddningstjänsten kan passera.

Räddningstjänsten ogillar förslaget.

- Vi accepterar inte manuella rutiner. Sådana bör undvikas, säger räddningschef Håkan Axelsson.

Anledningen är att knapptryckningen kan glömmas bort i brådskan kring ett larm då det finns många andra moment att också tänka på.

Ett automatlarm till fjärrtågklareraren när SOS larmar ut räddningstjänsten vore bättre tycker Håkan Axelsson.

- Kan man flyga till månen borde det här väl gå att lösa tekniskt, säger han.

Han ska idag diskutera räddningstjänstens ställningstagande med kommunalrådet Bjarne Harrung.

Han är medveten om att kommunen har bråttom och kanske inte vill godta räddningstjänstens skäl till att man inte vill ha några knappar att trycka på.

Och han har rätt. Bjarne Harrung är irriterad och vill ha frågan löst före tisdag.

- Vi kan inte hålla på längre med det här. Det ska vara utrett innan kommunstyrelsen fattar beslut på tisdag, säger han.

Han förstår inte varför räddningstjänsten inte godtar banverkets förslag.

- Kan de ha en röd telefon i Moskva och en i Washington och kommunicera så vore det väl konstigt om inte räddningstjänsten kan trycka på en knapp, säger han.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons