Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddningschefen utbränd

Annons

-Det blev för tungrott att vara räddningschef i två kommuner med olika organisationer. I början av sommaren kände jag att jag höll på att gå in i väggen på grund av arbetsbelastningen. Därför är det bäst att ge sig i tid, säger Rolf Hellberg.
Grannkommunerna i Västerdalarna har sedan några år ett visst samarbete inom räddningstjänsten. Det nu gällande samarbetsavtalet löper ytterligare två år framåt, till halvårsskiftet 2005
Samarbetet innebär bland annat att man delar på en tjänst som räddningschef och sedan förra hösten har Rolf Hellberg haft ett års provanställning, uppdelat på ett halvår i taget. Nu har han meddelat att han vill återgå till sin gamla tjänst då provanställningen går ut 1 oktober.
-Grundtanken om samarbetet är nog bra men jag tror att man måste gå längre i samarbetet om det ska vara möjligt att klara av det. Nu har varje kommun sin egen organisation, som dessutom ser ut på olika vis, och det blir väldigt jobbigt att hinna med att vara räddningschef på halvtid i två kommuner. Det skulle säkert vara något lättsammare om kommunerna också kunde samsas om en gemensam räddningsnämnd och organisation, säger Hellberg.
Hellberg har sagt upp sig från befattningen som räddningschef i de två kommunerna, som därmed blir utan övergripande räddningschef.
Medan de båda grannkommunerna funderar ut hur de ska organisera sina räddningstjänst, var för sig eller tillsammans, kommer Hellberg att vara stf räddningschef i Vansbro och kollegan Hasse Andersson har motsvarande tjänst i Malung.
-Även om det blir en omorganisation så är jag tveksam till att ta på mig den här uppgiften igen, i alla fall som jag känner det i dag, säger Hellberg.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons