Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddningsbåten i hamn

Annons

Räddningsbåten - som stals från båthamnen i Rättvik natten mot den 18 juni - drevs av två stora utombordsmotorer på vardera 175 hästkrafter. Var och en av motorerna kostade cirka 150 000 kronor.

Eftersom de två motorerna var synkroniserade med varandra försattes räddningstjänsten i en svår situation. Att anpassa den kvarvarande med en ny var svårt. Därför tvingades räddningstjänsten köpa två nya.

- Dessa motorer ligger inte på hyllan hos försäljarna. Vi lyckades hitta två motorer i södra Sverige och redan till midsommaraftonens morgon var de monterade, säger Daniels.

De nya motorerna på 200 hästkrafter kostade totalt 300 000 kronor - lika mycket som de gamla.

Den utökade styrkan gör att båten är fem knop snabbare än tidigare - vilket gör en ny maxhastighet på totalt 43 knop.

- Inget ont som har något gott med sig, säger Daniels.

Efter stölden har räddningstjänsten omvärderat stöldhotet.

- Vi trodde att det fanns någon slags moral kvar och att tjuvar inte skulle slå till mot en räddningsverksamhet. Det tror vi inte längre. Nu har vi installerat larm för 10 000 kronor. Det här ska inte upprepas säger Daniels.

Kostnaden för stölden belastar än så länge räddningstjänstens knappa budget. Hur mycket beror på de fortsatta kontakterna med försäkringsbolaget.

- Eftersom säkerhetshotet övervägde hann vi inte med någon sedvanlig upphandling. Vi försattes i en svår situation. I Rättvik har vi en stående beredskap för sjö- och vattendykarlarm. Om något händer och vi inte kan ta oss dit kan det få ödesdigra konsekvenser.

- Stölddagen fick vi ett drunkningstillbud i sjön Ensen. Om larmet gällt Siljan hade vi fått problem. På Siljan kan många olyckor inträffa. Vi har persontrafik med Gustav Vasa och Engelbrekt, båttävlingar, kyrkbåtsrodd och olika former av nöjesevenemang på Siljan, säger Rune Daniels.

Säkerhetsmässigt är ordningen återställd.

- Men det blir tyvärr en ekonomisk smäll i någon form, säger Rune Daniels.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons