Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddare i nöden

Annons

Tidigare var det civilförsvaret och länsstyrelsen som hade ansvaret i krislägen. Men den organisationen som var mer inriktad på krigshot är numera skrotad. Ansvaret har övertagits av landets kommuner.

I Falun har civilförsvarsföreningen funnits i långliga tider och bistått räddningstjänsten med att rekrytera och utbilda personer för olika insatser. Men sedan årsskiftet har föreningen ett avtal direkt med kommunen och får årligen 195 000 kronor av de statsbidrag som kommunen får för krisberedskap.

- Det här är oerhört mycket bättre, säger föreningens ordförande Kent-Ove Strömstedt.

Men för att man verkligen ska kunna göra en insats behövs välutbildat folk.

När föreningens organisation skulle börja byggas upp i mitten på 90-talet fick Kent-Ove Strömstedt ta över tre dammiga pärmar och en lista på 575 medlemmar. Av dessa visade det sig att de flesta var gamlingar, döda eller avflyttade.

Av de 575 namnen var det bara 30 personer som kunde fungera i organisationen och en nyrekrytering startade. I dag har föreningen 111 personer i sin insatsorganisation.

- Och av dem är 32 procent kvinnor. Den könsfördelningen är jag mycket stolt över. Vi är verkligen på rätt väg, för båda könens olika kompetenser behövs, säger Kent-Ove Strömstedt.

Alla medlemmarna har utbildats och gnuggats på olika sätt för att kunna fungera i en krissituation och de har varit insatta i så kallade skarpa lägen vid ett flertal tillfällen. Bland annat vid översvämningen år 2000 och när det var en akut rasrisk i Vintjärn år 2003. Efter flodvågskatastrofen i Asin hade man också beredskap för att kunna avlasta kommunens posam-grupp om den skulle bli överlastad.

- Men tack och lov var det inte så många i kommunen som blev drabbade, säger Kent-Ove Strömstedt.

Färdigutbildade blir man dock aldrig och kunskaper behöver hållas vid liv. Därför över föreningen ett par gånger per år.

I lördags var det dags igen. Scenariot var att Falun hade översvämmats lika illa som 1916. Inga vanliga fordon tog sig fram och elen var utslagen.

För att göra övningen riktigt realistisk hade medlemmarna på fredagen fått ett brev hem om det allvarliga läget. Därigenom fick de en aning om att det skulle kunna bli övning dagen därpå. Allas namn finns hos larmcentralen som började ringa in dem som är stationerade i Falun.

21 personer fick man tag på och de samlades vid Grönbladsgården för att öva hur man registrerar och evakuerar gamla och rörelsehindrade personer.

I gruppen ingår också personer som äger jeepar och lastbilar. Ett antal sådana fordon fanns också på plats för att frakta figuranterna till Herrhagsgården. Där övades mottagning av evakuerade.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons