Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddar liv på semestern

Annons

- Det är sådant man får ta, men problemet är att hitta rätt medicin. Jag känner mig i alla fall som en riktig afrikan, då var och varannan människa är smittad där nere, konstaterar hon.

Anna-Karin har verkat på missionssjukhus i Kenya i Erikshjälpens regi. Fyra veckor har hon varit på plats och hunnit utföra 130 operationer inom öron, näsa, hals.

Till sin hjälp har hon haft en läkarkollega från Skåne och en svensk narkossköterska. Tillsammans har de mest lagat trumhinnor och opererat bort halsmandlar, men även gjort större operationer som tagit både två och tre timmar i anspråk.

Det är Erikshjälpen, Rotary och Skandinaviska läkarbanken, som står bakom det här projektet i Kenya. Landet har 30 miljoner invånare men bara 25 utbildade specialister på läkarsidan.

Dessutom är människorna ute i byarna ofta väldigt fattiga småbrukare. De skulle aldrig ha råd att betala 10 000 kronor för en operation med egna medel. Därför görs alla ingrepp gratis, och patienterna behöver bara betala en liten summa för övernattningen på sjukhuset.

- Ändå är det många som tvingas avstå för att de inte kan skaka fram cirka 300 kronor till vistelsen på sjukhuset, berättar Anna-Karin bekymrat.

I sommar är det andra året i rad som hon tillbringar semesterveckorna på missionssjukhus i Kenya. Förra året uträttade hon storverk på fyra andra missionssjukhus och kom hem i god kondition efter att ha bestigit Mount Kenya topp på nära 5 000 meter över havet.

- Djur och natur tillhör mina stora intressen och även i år var vi ute en helg i Aberdare National Park och såg elefanter, giraffer och en liten "spotted cat".

Men mest av allt handlar det förstås om arbete från tidigt morgon till sena kväll, och Anna-Karin har, malarian till trots, redan börjat intressera sig för ett projekt i Laos.

- Jag gillar utmaningar och lockades ner till Kenya av de svenska pionjärerna Lars Halén och Claude Laurent, avslöjar hon.

Så vem vet vad Anna-Karin kan nappa på framöver. Fullt klar är att hon gillar att röra på sig, och trivs så bra med sitt jobb att hon skulle välja samma om och om igen.

- Det är så omväxlande och skönt med patienter av alla de slag och i alla åldrar. Dessutom är det först nu, med snart vuxna barn, som jag med gott samvete kan ge mig ut på lite längre strapatser!

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons