Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddar gamla namn

Annons

Pratar vi om platser som Bakkholvägskälä, Vâttåkrôn och Pussfôsjälä, ja då pratar vi skebergsmål. Byn Skeberg - eller Skibbârg, ligger en dryg mil söder om Leksand och har bokstavligen fått sitt namn på kartan.

Erik Leek fick idén när hans son började fråga om de olika namnen i byn. Efter ett omfattande forskningsarbete kunde Erik tillsammans med Nils G Andersson sammanställa kartan med alla de ursprungliga namnen, precis som de har uttalats i generationer. Både Erik och Nils är födda och uppvuxna i Skeberg.

- Vi ser i dag den sista generationen som de gamla namnen fortfarande lever kvar med, säger Erik. Det är viktigt för byn att bevara alla dessa gamla namn - namnen på allt som betytt något, och vi har fått stor hjälp av byborna i Skeberg, fortsätter han.

Nog är det en stor kulturgärning Erik Leek och Nils G Andersson har gjort. Och Erik är beredd att fortsätta med nya kartor.

- Jag säger som min mor: Lever jag bara ett år till, finns det alltid nya saker att göra!

Den nya kartan finns nu i tryck och blir givetvis årets julklapp i Skeberg. 75 exemplar är redan beställda och Erik är mycket glad över framgången.

"Yvôr fôrvântan!"

JENS NORBERG

Mer läsning

Annons