Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddade sommaren

Annons

- Vi är förstås vana med olyckor, men den här sommaren har det varit ovanligt jobbigt. Det har varit fler olyckor med barn och unga inblandade. Det blir väl gärna så när det är fint väder och man är ute mycket mer. Det är allt från barn som blivit osams till cykelolyckor och trafikolyckor, berättar Agneta Göransson, verksamhetschef vid akuten.

Akutmottagningen har inte haft fler patienter att ta hand om i år. Däremot en större andel olycksfall.

- Just olycksfall, med ond bråd död eller allvarliga olyckor, innebär förstås hårda påfrestningar på de anhöriga. Mycket jobb går åt att ta hand om anhöriga. Det är också psykiskt jobbigt för personalen, i synnerhet under sommaren när vi har minimibemanning.

Akuten tar inte in några vikarier.

- Det går inte, eftersom det är så lång inskolningstid här. Det har inneburit att alla har fått jobbat väldigt mycket extra. Jag tror alla till exempel har jobbat fler helger än vad man egentligen ska göra.

Akuten befinner sig även den här veckan ut på sommarschema.

- Sommaren har gått bra tack vare att personalen varit så lojala. Men det har varit tungt. Nu får vi se över hur vi på ett bättre sätt kan ta hand om varandra, så att personalen orkar. Kanske måste vi ha en högre grundbemanning hela året för att klara sommaren, säger Göransson.

I går skulle biträdande länssjukvårdschef Hans Liljeberg ha fått in rapport från alla verksamheter om hur sommaren gått. Men alla har inte svarat ännu, och vissa verksamheter befinner sig fortfarande i semesterperiod.

- Men generellt kan man säga att vi klarat oss bättre än föregående år. Vi har haft fler vårdplatser på Falu lasarett än i fjol, 54 fler under den första perioden och 26 fler under den andra. Vi har också för första gången anlitat sköterskor från bemanningsföretag i större omfattning, säger Liljeberg.

Men överbeläggningar har det varit under sommaren. Speciellt medicinkliniken och kardeologen har drabbats. Det har också i viss mån varit fallet för infektion och ortopedin.

- Många konstaterar att det fungerat så pass bra, mycket tack vare lojal och duktig personal, säger Liljeberg.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons