Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddade - men mamma är död

Annons

Nu behöver de i dag dygnsgamla kiden någon som tar hand om dem i stället för mamman. De kräver omfattande skötsel och matning med getmjölk var tredje till femte timme dygnet runt.

- Jag kallades till platsen i lunchtid och lyckades mjölka ur den döda geten så pass mycket råmjölk till kiden att de kvicknade till, berättar djurskyddsinspektör Anna Sörlin.

Hon skaffade sedan getmjölk och ordnade ett tillfälligt hem åt tvillingarna under natten. Dit kördes de en timme efter det att larmet om de nödställda kiden kommit från Hans Lindqvist i Hökviken.

- De är i tryggt förvar med kontinuerlig tillsyn och repade sig förvånansvärt snabbt så fort de fick lite mjölk i magen, säger Anna Sörlin.

Därför hoppas hon att det finns någon djurkunnig läsare, som känner för och har möjlighet att hjälpa tvillingarna. Det är bråttom då de bara är tillfälligt inkvarterade och inte får hållas på det sättet mer än 48 timmar.

- Därefter behövs tillstånd från länsstyrelsen, men det ska inte vålla några problem för en lämplig fodervärd, säger Anna Sörlin.

Rågeten har tagits omhand av polisen och bedöms ha varit mycket gammal. Den visade inga tecken på yttre skador utan allt tyder på att den dött av påfrestningen i samband med födseln.

- Kiden visar dock inga tecken på sjukdom, och reste sig redan en stund efter den första mjölkskvätten, framhåller Anna Sörlin.

Nu gäller det därför att snarast hitta ett fosterhem åt dem, för att de ska slippa avlivas.

Har du kunskap och är intresserad eller kan tipsa om någon som kan tänkas ställa upp?

Hör då omgående av dig på telefon till tidningen. Ring i så fall nedanstående nummer, då kidens tillfälliga inkvartering bara gäller enstaka dygn.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons