Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddade i sista stund

Annons

- Räddningen kom i absolut sista minuten. En 25-årig man från Borlänge och hans 20-åriga flickvän blev natten hjältar. Deras insatser räddades kamraternas liv.

Det fastslår Ingemar Hindrikes vid Vansbropolisen.

Gårdshuset var snabbt övertänt och elden spred sig till en längre vinkelbyggd ladugårdsbyggnad som också blev lågornas rov.

Räddningstjänsten i Järna och Vansbro fick larmet om branden strax efter klockan fyra på morgonen.

När räddningsledare Per Olsson insåg brandens omfattning begärde han förstärkning från räddningskåren i Björbo. Totalt deltog ett 20-tal brandmän i släckningsarbetet.

- Det fanns flera ungdomar ute på gården och situationen var lätt kaotisk när vi kom till Hjulbäck. I inledningsskedet var det oklart om samtliga hade tagit sig ur den brinnande byggnaden, som redan var övertänd säger räddningsledare Per Olsson.

En av ungdomarna, en 20-åring från Björbo, som sovit på övervåningen i gårdshuset, hittades i en trapp och drogs ut ur huset av sina räddare från Borlänge. De andra tre ungdomarna i det mindre huset väcktes av kompisarna från Borlänge. De kunde sedan själva ta sig ut ur det brinnande infernot.

Fyra ambulanser kallades till Nås för att transportera ungdomarna till lasarettet i Falun.

20-åringen från Björbo var illa bränd på ryggen och armarna. De andra ungdomarna hade lättare rökskador och var chockade.

En av brandmännen från Björbo fick också föras till sjukhus på grund av rökskador. Han var inte heller allvarligt skadad.

Ynglingen från Björbo transporterades senare till Akademiska sjukhuset í Uppsala för specialistvård. Han har ådragit sig 50-procentiga brännskador och bedöms som allvarligt skadad.

Ingen vuxen fanns hemma på gården under natten. Gårdsägarna vistades på Öland under helgen och fick budskapet om branden via telefon.

Mikael Persson som är brandman i Björbo fick i brandbilen på väg till Nås besked om att det var en gård i byn Hjulbäck som brann. När han kom fram insåg han att det var hans yngre brors gård som eldhärjades.

- Det var en otäck upplevelse. Jag visste visserligen att min bror var bortrest, men det var ju länge oklart hur det gått för alla ungdomar som bodde på gården under natten, berättar Mikael Persson.

Släckningsarbetet pågick intensivt under ett par timmar för att vid sextiden på morgonen övergå i eftersläckning.

I dag kommer tekniker att undersöka brandplatsen och försöka hitta orsaken till eldsvådan.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons