Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddade av räcket

Annons

Just nu pågår arbetet med att sätta upp vajerräcken på den fösta mötesfria sträckan av riksväg 50 mellan Borlänge och Ludvika.

Längs vägkanten har ett vajerräcke nyligen satts upp och i går morse fick Vägverket se att vajerräcket fungerar och minskar skadorna vid en olycka.

Klockan 6 på morgonen färdades två män i en stulen bil på riksväg 50 i riktning mot Ludvika.

I backen ner mot Långssjöns rastplats fick bilen sladd, kom över på fel sida av vägen och var på väg rakt ut mot den branta vägkanten. Bilen fångades upp av vajerräcket längs vägkanten och skadorna på bilen blev små.

De två männen i bilen försökte då fortsatte sin färd med punkterade däck. När polis kom till platsen konstaterades att fordonet var stulet i Borlänge och två unga män från Borlänge greps misstänkta för bilstöld.

De anhölls senare och frigavs på eftermiddagen, alltjämt misstänkta för brott.

Det räcke som blev männens räddning består av en vajer som är uppspänd med stolpar, när en bil kör in i räcket fungerar vajern som ett gummiband och fångar upp fordonet och stolparna ger vika.

- Stolparna förstördes längs en sträcka på 40- 50 meter. Fordonet fångades upp av vajern. Räcket lagades direkt efteråt, säger Torbjörn Karlsson, projektledare för arbetet med att sätta upp mitträcken.

När vajerräcken nu sätts upp längs en tolv kilometer lång sträcka förbi olycksplatsen blir risken för olyckor än mindre.

Arbetet börjar vid Övre Malsjö, där hastigheten sommartid övergår till 110, och fortsätter tolv kilometer mot Borlänge.

Om tre veckor är arbetet klart och nästa år ska ytterligare 17 kilometer av riksväg 50 mot Borlänge förses med mitträcken.

- Om mitträcke funnits hade bilen aldrig kommit över på fel sida, säger Torbjörn Karlsson.

Nu blev kollisionen kraftig eftersom bilen kom rakt mot räcket, om mitträcket funnits på plats hade skadorna blivit mindre.

Vägverket kan efter gårdagens olycka konstatera att vajerräcket fungerar.

- Det är intressant att se att räcket fungerar väldigt bra. När det går vid en olycka blir man glad, säger Torbjörn Karlsson.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons