Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rädda Västerdalsbanan!

Annons

Debatten om Västerdalsbanans vara eller icke vara dyker upp från tid till annan.

Persontrafiken utmed banan har kämpat i motvind under alla mina lokförarår, som nu har hunnit bli 26.

Argumenten för en nedläggning är starka:

p Låga resandetal.

p En "blindtarm" i ett större trafiksystem.

p Dålig banstandard.

p Ointresse från lokalbefolkning, lokalpolitiker och näringsliv.

p Höga kostnader/resenär.

p Krånglande fordon.

Om Västerdalsborna vill ha banan kvar (vilket jag tror att de vill) så måste man våga släppa ratten och börja åka tåg. Det är en oerhört enkel och långsiktig lösning, som garanterat tar död på debatten om nedläggning.

Januari ut åker man dessutom för nedsatt pris.

Det framtida flödet av turister till Sälenfjällen som i dag åker bil kanske väljer andra skidorter som har järnvägsanslutning den dagen bil/ bensinpriset omöjliggör långa resor för flertalet.

Att som ansvarig för anläggningarna i Sälen tycka att järnvägen till Malung saknar betydelse för deras näring är av den anledningen inte särskilt smart.

Att starta trafik på en redan nedlagd bana i framtiden är inte ett sannolikt scenario. Därför angår banans framtid alla dem som bor och har sin utkomst i Västerdalarna, men också alla vi som vill besöka denna fina dalgång.

Jag har tagit lite kontakter för att förhoppningsvis kunna anordna en järnvägskonferens i Vansbro någon gång på senvintern/våren. Jag hoppas att vi blir många som kan och vill samlas kring lösningar för att inte bara rädda Västerdalsbanan, utan också för att utveckla den.

LEIF LINDSTRÖM, LOKFÖRARE

Mer läsning

Annons