Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Rädda pulkafabriken"

Annons

Länsstyrelsen är villiga att betala 200 000 kronor för att täta taken till fastigheten, men det räcker inte. Ägaren, Säters fastighets AB, har inga pengar förutom anslagna 300 000 kronor för rivning.

I onsdags kväll bjöd centrumföreningen i Säter intresserade till ett möte i Coriandergården för att diskutera pulkfabrikens framtid. Femton personer kom.

Ett förslag är att lägga fastigheten i malpåse de närmaste fem-tio åren efter att ha lagat taken.

Säterbostäders ordförande Åke Nylund representerade ägaren av den forna slöjdfabriken.

Med på mötet fanns också Jan Burell, före detta stadsarkitekt i Säter och Rune Stornils, centrumgruppen, och projektledaren René Mortensen.

Burell bjöd på en arkitektonisk exposé längs riksväg 70 från Hedemora till Säter. Intrycken från Hedemoras McDonalds-restaurang blandades med stora plåt- och träbyggnader till det stora "landmärket" i Säter; Yxfabriken.

I ena andetaget frågar sig Burell vilken profil Säter ska ha för att i nästa andetag framhålla sekelskifteshusen längs Kungsvägen som en förebild.

Utan att ta ställning i sakfrågan argumenterade Burell för att bevara husen längs Kungsvägen.

Vägens böjning är en medeltida rest som Säter bör bevara, enligt Jan Burell. Han framhöll Kvarnen som nästa stora projekt efter pulkfabriken.

Eftersom fastighetsägaren inte har några pengar kan inte företaget ta på sig ett ansvaret för en helrenovering av fabrikshuset.

Däremot framhöll Åke Nylund olika förslag som han fått av expertis på området.

En omfattande renovering skulle kosta cirka 4,5 miljoner kronor men skulle bli billigare om övervåningen på det största verkstadshuset togs bort. Då behövs det bland annat inte några hissar.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons