Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Rädda brandflyget"

Annons

Försvarsdirektörer från sex län vill nu att Räddningsverket agerar kraftfullt mot regeringen för att skogsbrandsflyget ska kunna fungera som tidigare.

- Vi tycker inte att Räddningsverket har agerat tillräckligt för att få behålla uppdraget, som är väldigt viktigt, inte minst för oss skogslän, säger Leif Alenius, försvarsdirektör i Dalarna.

Alenius pekar på att det egentligen inte handlar om någon stor summa pengar:

- Brandflyget kostade 500 000 kronor i fjol i vårt län, och då ska man komma ihåg att det var extremt mycket flygning på grund av den torra sommaren. Totalt i landet kostade det runt 5 miljoner. Det är ingen horribel summa, med tanke på att en enda stor skogsbrand slukar väldigt mycket pengar.

Alenius tror att staten kommer att få betala lika mycket pengar för räddningstjänst.

- Vid större bränder går staten in med pengar efter några basbelopp, som kommunerna får betala. Men jag kan mycket väl tänka mig att staten får merutgifter på de här 5 miljonerna om brandflyget försvinner. Utöver det kommer enorma skogsvärden att gå upp i rök.

Försvarsdirektörerna pekar på att om brandflyget försvinner kommer detta att slå extra hårt mot län som Dalarna:

- Vi har mycket skog och små resurser. Vi har inte längre något regemente att kalla ut, kommunerna har ett minimum av räddningspersonal och skogsbolagen har inte längre så många skogsarbetare att man kan sätta ihop ett skogsvärn.

Inställningen hittills från Räddningsverk och regering har varit att detta är en sak för egendomsägarna, alltså för de som äger skogen.

Det anser Alenius både är en orimlig tanke och feltänkt:

- Det blir ju oerhört svårt att på ett rättvist sätt fördela kostnaderna på alla skogsägare. Vad jag har hört ska det finnas 70 000 skogsägare bara i vårt län. Dessutom är skogen en allemansrätt och en viktig basråvara rent samhällsekonomiskt.

Alenius är övertygad om att brandflyget spelat en mycket viktig roll för möjligheten att begränsa skogsbränderna.

- Tack vare brandflyget har vi inte haft några stora skogsbränder i vårt län den senaste tiden.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons