Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rädda Barnen: Det var inte meningen att kränka någon

Annons

Rädda Barnen och TV 4 har fått kritik efter att dokumentärserien "Det handlar om ett barn" visats i tv. I den ifrågasattes svenska myndigheters vilja och kompetens att möta utsatta barn.

- Det var inte meningen att kränka någon, säger Cecilia Modig på Rädda Barnen.

Polisens barnbrottsutredare i Dalarna och socialtjänsten i Borlänge har reagerat starkt på en dokumentäserie om utsatta barn, som nyligen sändes i tv. Bakom den stod Rädda Barnen och TV4.

I dokumentären beskrevs de utsatta barnens situation, samtidigt som kompetensen och viljan att bemöta de utsatta barnen hos olika myndigheter ifrågasattes och kritiserades.

I det kände berörda yrkesgrupper i Dalarna inte alls igen sig. Bland dem polisens barnbrottsutredare, som har en hög uppklaringsprocent vad gäller brott mot barn. De har också specialutbildning för att kunna möta de utsatta barnen.

I dokumentären slogs bland annat fast att den svenska polisen inte kan utreda vissa brott mot barn, samtidigt som de inte vill utreda de brott de kan.

Det, anser Dalapolisen, är att felaktigt smutskasta en hel yrkeskår.

- Det var inte meningen att kränka någon, säger Cecilia Modig, chef för Rädda Barnens centrum för barn och ungdomar i kris.

Enligt henne är man vid Rädda Barnen medveten om att det också finns goda exempel i landet, även om det inte belystes i dokumentärserien.

Vad man ville med den vara att visa att det finns fel i system och rättsprocess, som för barnens bästa måste åtgärdas.

- Att jobba med det här är det svåraste jobb man kan ha. Och vi vet att många inom socialen och polisen gör bra och betydelsefulla insatser, men vi måste diskutera deras villkor och ge de rätta verktygen för att kunna göra bättre utredningar, säger Cecilia Modig.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons