Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rädd för repressalier

Annons

21-åringen, som kommer från Ludvika, men som sedan några månader bor på annan ort, var på tillfälligt besök på hemorten lördagen den 10 juli. Under kvällen var han ute, och det var tidig söndagsmorgon, på väg hem från krogen, som han överfölls och misshandlades brutalt av tre män. Han har berättat att han gick längs Carlavägen och över parkeringen vid Nya Ludvika tidning, då en bil kom i full fart och körde om honom bakifrån.

Ut ur bilen steg 41-åringen. 21-åringen menar att han känner igen både hans utseende och röst väl.

Han säger att han blev omkullslagen av 41-åringen, som skrek ord som "snorunge" och "klottrare" åt honom. Liggande tog han emot sparkar mot både kropp och huvud, och han vände sig på mage för att skydda sig.

- Då kom två personer från andra sidan. De började också sparka mig. Sparkarna mot huvudet var så hårda att det blixtrade, och det kom flera sparkar samtidigt, mot olika delar av kroppen, säger 21-åringen.

De övriga två gärningsmännen har inte gått att identifiera.

Den brutala misshandeln fortsatte med en sprejfärgning av 21-åringens ansikte och könsorgan. Det sved av färgen, och han fick ta emot en hård spark mot skrevet.

Det sista han minns är en mycket kraftig spark mot bakhuvudet. Hur han sedan kommit hem vet han inte. Hans far skjutsade honom till Ludvika lasarett, där man tog emot en svårt skadad och omtöcknad 21-åring, grön av färg och ymnigt blödande i ansiktet.

När det första kortfattade polisförhöret hölls på Falu lasarett på söndagen, kunde 21-åringen inte namnge någon gärningsman. I dag säger han att han över huvud taget inte minns förhöret.

- Om du har sett bilderna på hur jag såg ut så kanske du förstår att jag var rätt borta, säger han till 41-åringens försvarsadvokat, Per Borgblad, när denne pekar på innehållet i det första förhöret.

Borgblad pekar på ytterligare några tveksamheter i utpekandet av hans klient:

3 21-åringen har i en bildkonfrontation inte pekat ut 41-åringens bil, utan i stället pekat på två andra bilar som mest lika den som gärningsmannen körde.

3 21-åringen har i förhör sagt att den gärningsman som steg ur bilen hade "kort, snaggat hår" trots att 41-åringens hår är fyra-fem centimeter långt.

- Han har beskrivit en annan person, säger Per Borgblad.

41-åringen har berättat att han blev vittne till den aktuella misshandeln på väg till sin bil efter jobbet.

- Jag såg några ungdomar som stod runt en man. Han skrek och hade ont.

Han är fåordig i sin beskrivning av händelsen och säger att han inte kunnat se några ansikten, eftersom gärningsmännen försökt dölja dessa med luvor eller mössor.

Han säger vidare att han försökte ingripa, men att han då blev hotad och fick värja sig mot ett knytnävsslag. Detta är hans förklaring till de skrapskador och rodnader som finns på högerhandens översida. När 41-åringen uppsökte läkarvård på söndagen hade han grön färg på händerna. Läkaren, som tidigare tagit hand om den misshandlade 21-åringen, anade ett samband och larmade polisen.

Enligt läkaren kan 41-åringens knogskador bero på att han utdelat knytnävsslag i nedåtgående riktning.

21-åringen har fortfarande fysiska och psykiska besvär efter den grova misshandeln. Han ser dåligt på ena ögat och har smärta i andra delar av kroppen.

Genom sin advokat yrkar han på 100 000 kronors skadestånd för kränkning, och 50 000 kronor för sveda, värk och psykiskt lidande.

Dom faller om en vecka.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons