Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Råd till ryttare

Annons

Inför den stundande sommaren skulle jag vilja upplysa ryttare om lite vett och etikett i naturen inför den kommande sommaren.

r Rid inte i markerade vandringsleder, motionsspår eller elljusspår. Detta förekommer tyvärr på många ställen, till exempel i Borlänge och Leksand.

Siljansleden är exempelvis en markerad vandringsled och ingen ridväg hur lockande och perfekt den än kan verka. Det finns massor med stigar och vägar i skogen som det är okej att rida på. Även om ni inte tror det så förstör faktiskt hästar, tyvärr, väldigt mycket med sina skobeklädda hovar.

Att springa, gå eller cykla där någon ridit är ingen höjdare då marken ofta är helt förstörd. Ridning i elljusspår orkar jag inte ens gå in djupare på.

r Bada inte med era hästar på platser som generellt används som badplats av människor. Detta är faktiskt varken trevligt för de människor som badar där eller ens tillåtet att göra hur skönt och kul det än må vara.

Med andra ord är det till exempel inte tillåtet att bada med häst i Sundet i Leksand även om det är varmt i vattnet, långgrunt eller ligger två stora stall inom kort ridavstånd.

Kontrollera med miljökontoret på aktuell ort om det överhuvud taget finns någon plats där det är tillåtet att bada med häst, hund, katt, marsvin eller annat husdjur. Ofta gör det inte det.

JOHAN

Mer läsning

Annons