Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Råd till kvinnor som utsätts för våld och kränkningar

Annons

Kvinnor som utsätts för kränkningar och/eller våld kan vända sig till barnmorskorna, annan vårdpersonal eller till socialtjänsten.

- Många upplever det som en befrielse att bara kunna prata med någon om sin situation, säger Eva Karlström, som råder utsatta kvinnor att tala med någon de känner förtroende för.

- En del av dem vi har talat med har varit glada över att vi ställt frågan och över att få reda på att fler kvinnor befinner sig i samma situation.

Samtidigt är hon medveten om att många kvinnor är så våldsutsatta och så påpassade att de inte får en chans och inte vågar tala med någon om det som pågår i parförhållandet.

- De är helt enkelt rädda för konsekvenserna om mannen får reda på att de talat med någon annan. Samtidigt är det deras enda möjlighet att få en ändring till stånd och det är ju inte bara kvinnan som behöver hjälp. Att en man kränker och slår är ett sjukligt beteende som i regel har en orsak. Om också mannen får stöd kan det ge även honom en bättre tillvaro.

I Gagnef finns det nu ett nätverk som ska kunna hjälpa våldsutsatta kvinnor - och även männen.

Det behöver inte handla om pågående våld och kränkningar, utan medlemmar i gruppen kan också ge invånare hjälp att bearbeta tidigare upplevelser.

Mer läsning

Annons