Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Racerbåtars sång ljöd över Barkens vatten

Annons

Ljudet från en racerbåt som går för fullt och bara snuddar vattnet, är en helt fantastisk upplevelse för alla motorfantaster och kan närmast liknas vid ljudet av en svärm bålgetingar.

Nu var det bara två racerbåtar som kom till start och båda hade en rad tekniska problem, men korta stunder kunde publiken på några hundra personer, se och höra dem.

-Det är ju de som vanligtvis lockar hit folk, men vi får hoppas att de som kom inte blev allt för besvikna, säger Roland Melin, en av de ansvariga för arrangemanget.

I minsta klassen var det tre startande och det var Per Johansson som dominerade klassen. En av förklaringarna kan vara att han monterat motorn på en ombyggd kanot och har därmed fått en mycket lättdriven båt.

I den lite större klassen med motorer på 4-6 hästkrafter var dominanten Leif Larsson från Smedjebacken. Han hade en Pentamotor monterad på en sponaseka.

Den största motorklassen med motorer på mellan 10-12 hästkrafter hade flest deltagare och vassast i klassen var Anders Melin, Smedjebacken, som har en Johnsonmotor på 10 hästkrafter på en båt av modell fugetive.

- Han har inte så mycket hästkrafter som de andra i klassen, men hans motor är lite modernare och därmed varvar den betydligt mer, vilket innebär att ekipaget går fortare, förklarar Roland Melin.

Han själv körde i samma klass och det slutade med ett inte särskilt framgångsrikt resultat.

Första heatet fick han på grund av något ospecificerat problem inte upp båten ur vattnet och därmed blev det aldrig någon riktigt bra fart.

-Andra heatet hade jag bränsleproblem och kom inte ut på bannan förrän de andra kört ett helt varv, klargör Melin.

Hur det gick i det tredje heatet är dolt i det fördunkla.

Han var i varje fall nöjd med vädret och kunde konstatera att sommaren kom till Smedjebacken samma dag som de hade sin båtdag.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons