Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

RÅ vill inte ge provocerad resning

Annons

Riksåklagaren (RÅ) vill inte medverka till att resning ges till en 33-årig man, som provocerats av polisen att begå narkotikabrott.

Mannen dömdes 2000 till nio års fängelse och 15 års utvisning för grovt narkotikabrott. Han greps tillsammans med en annan man i Visby med 1,6 kilo heroin. Gripandet visade sig vara resultat av en brottsprovokation från polisens sida.

Nu har RÅ utrett hur denna brottsprovokation har påverkat mannens öde.

Överåklagare Peter Hertting kommer fram till att de starka misstankar om inblandning i narkotikabrottslighet som fanns mot 33-åringen endast bekräftades genom provokationen. Men denne har inte berövats rätten till en rättvis rättegång och det finns inte heller några andra skäl att på nytt pröva frågan om 33-åringens skuld, skriver Hertting i sitt beslut.

Han kritiserar provokationen, som var behäftad med ett antal formella brister och stred mot de regler för provokativa åtgärder som finns i dag. Vidare sägs att RÅ inte kan se någon rimlig förklaring till polisernas hemlighetsmakeri gentemot åklagare, domstolar och den misstänkte. Men en tidigare utredning har visat att det inte förekommit något brott från polisens sida. Så RÅ lägger ned ärendet.

33-åringens advokat Eric Dufvenmark är besviken över RÅ:s "flathet".

JO har tidigare själv tagit initiativ till att mer allmänt granska polisens användning av informatörer och infiltratörer. Dufvenmark avser nu be JO att titta mer specifikt på sin klients fall och det faktum att åklagare lagt ned förundersökningen mot polisen om misstänkt tjänstefel. Han tänker också be JK titta på fallet. Huruvida det blir någon resningsansökan till Högsta domstolen utan RÅ:s medverkan har han ännu inte tagit ställning till.

TT

Mer läsning

Annons