Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

RÅ avfärdar livstidsdömd

Annons

- Brandt har konsekvent ljugit. Att han till slut erkänt är endast ytterligare ett försök att manipulera rättsordningen så att han kan undgå det straff hans gärning är värd, skriver vice riksåklagaren Catharina Bergqvist Levin och vice överåklagaren Jörgen Almblad.

Mot sitt nekande dömdes Jan-Erik Brandt för mordet på sin sambo. Men innan han överklagade livstidsdomen för mord till HD erkände han att han dödat Marie. Han påstod att han strypt henne med händerna framifrån som en reaktion på att hon sagt att hon skulle flytta ihop med en annan man och att han inte skulle få träffa deras två barn.

Enligt Brandt hade Marie lämnat hemmet i Rågsveden sedan de grälat om att hon inte gett hundarna mat. Hon kom sedan hem, klädde av sig för att gå och lägga sig samtidigt som hon hotade att flytta ifrån honom.

- Det här är en verklighetsfrämmande förklaring som inte är trovärdig, skriver riksåklagarna som har svårt att tro att Marie framfört ett så dramatiskt hot samtidigt som hon klätt av sig för att gå till sängs med Brandt.

Riksåklagarna fortsätter:

- Jan-Erik Brandt har konsekvent ljugit under hela förundersökningen, vid handläggningen i underrätterna och under den rättspsykiatriska undersökningstiden. Han har självfallet gjort detta i hopp om att inte dömas för mord.

- När han sedan förstått att hans taktik inte lyckats har han insett att han måste göra det bästa av situationen. Därför har han tillrättalagt en berättelse som han tror ska kunna medföra att han undgår livstidsstraff.

Riksåklagaren anser att det inte finns någon omständighet som talar för att Brandt ska få ett tidsbegränsat straff.

Jan-Erik Brandts försvarsadvokat Per Borgblad är inte förvånad över beskedet från riksåklagaren, men han kastar ändå inte in handsken. Och Borgblad ska få kommentera riksåklagarens skrivelse innan Högsta domstolen fattar sitt beslut.

Åklagaren Olle Sohlberg tycker att riksåklagaren gjort en korrekt bedömning.

- Eftersom HD begärt ett yttrande från RÅ förutsätter jag att HD fäster vikt vid synpunkterna, säger Sohlberg.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons