Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Quick-mord utreds inte

Annons

- Mina utredningar kräver Quicks medverkan. De bygger på att han lämnar uppgifter om lik, likdelar eller objekt som tillhört offren, säger van der Qwast.

Hans förundersökning mot Quick har pågått sedan 1993. Quick har fällts för åtta mord och totalt erkänt över tjugo mord i Finland, Sverige och Norge. I ett tiotal fall pågick ännu polisutredning, samtliga var dock beroende av Quicks egna uppgifter.

Sten-Åke Larsson, Thomas Quicks advokat, säger till TT att hans klient ''tagit utomordentligt illa vid sig'' av att hans erkännanden och motiven bakom dem har ifrågasatts i massmedierna. Detta i kombination med deltagandet i mordutredningarna har givit en psykisk påfrestning som kräver en ''time-out'' på obestämd tid.

Anser han sig ännu skyldig till de här morden?

- Ja, självklart gör han det.

Men Quicks blotta erkännande räcker alltså inte i domstol. Där krävs bevisning eller att Quick lämnar uppgifter som bara en gärningsman kan ha känt till.

När nu Quick drar sig ur anser Christer van der Qwast att bevisningen inte räcker för att styrka brott i något av de mord som ingår i förundersökningen. Det gäller också de två fall där utredningen nått så långt att Quick delgivits misstanke, morden av Marianne Rugaas Knutsen i norska Risör 1981 och av Olle Högbom i Härnösand 1983.

- Men därmed ingenting sagt om hans eventuella gärningsmannaskap, det ser jag som en helt öppen fråga, säger van der Qwast.

Det finns inga formella hinder som hindrar att förundersökningen återupptas igen.

- Nej, men jag skiljer mig från ärendena nu och jag tror att man kommer att tänka sig för noga innan förundersökningarna återupptas igen, säger van der Qwast.

I går meddelade också Johan Asplunds föräldrar att de bestämt sig försöka få Europadomstolen att ta upp den fällande domen mot Quick för mord på deras son.

- Vi är helt övertygade om att Thomas Quick inte har någonting att göra med vår sons försvinnande. Därför ger vi oss inte,

säger Björn Asplund, far till Johan Asplund.

TOMAS BENGTSSON/TT

Mer läsning

Annons