Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Quick är ingen mördare

Annons

Leif GW Persson, professor i kriminologi, har tillsammans med Ulf Åsgård, psykiater och expert på gärningsmannaprofiler, granskat samtliga fall där Quick dömts för mord. I tre år har de synat tiotusentals sidor utredningar.

- Quicks falska erkännanden ligger som en våt yllefilt över mordutredningar där man skulle kunna hitta mördaren, säger Leif GW Persson.

Quicks tillvägagångssätt, liknar ingen annan känd seriemördares - sexmord på en tonåring, mord på en prostituerad, överfallsmord, rånmord - allt har Quick bekänt. Men lustigt nog är inga av hans mord så gräsliga som de där man inte hittat några offer och därmed inte kan säga emot honom om vad som hänt.

I de fallen har Quick ägnat sig åt en hejdlös orgie av sexövergrepp, tortyr, skändningar, kannibalism och styckningar.

- En seriemördare ägnar sig åt signaturbrottslighet. Han väljer en viss typ av offer och begår mord på ett liknande sätt.

- I Quicks fall är det inte så. Om han är en seriemördare så är han också den första i sitt slag, säger Leif GW Persson.

Han menar att det helt saknas teknisk bevisning mot Quick.

- Karln har erkänt ett 35-tal mord men det finns inga vittnen som binder honom till offren, fyndplatserna eller mordplatserna. I flertalet av fallen där man hittat offer har man hittat tekniska spår som pekar mot någon annan. I flertalet av fallen finns det vittnesuppgifter - men om andra personer. Vad återstår då? Jo Quicks egna påståenden.

Den benflisa som polisen hittade i ett område i Norge i samband med Therese-utredningen och som en professor i rättsmedicin förklarat vara en bit från en människa mellan fem och femton år tror Persson bara är en grillrest från en norsk rastplats.

- Jag tror att den kommer från ett djur. Det är inte ovanligt med ben i naturen. Benet är bränt och på platsen hittades ett grillgaller. Varför ska man nöja sig med en av åklagaren inhyrd osteolog som tror att det kan vara ett mänskligt ben men som samtidigt konstaterar att han har en begränsad kunskap om djurben?

Likhundens markeringar av platser i skogarna runt Falun är också utan värde, anser Persson som menar att hunden markerat fosfater som lika väl kan komma från döda djur som legat där.

Testet som minnespsykologen Sven-Åke Christiansson gjorde i samband med Trine Jensen och Gry Storvik-utredningen avfärdar han:

- Testet visade inget annat än att Quick är långt bättre än alla andra på fall som han trilskats med i flera år. För mig är det självklart. Det bevisar ingenting.

- Min kriminologiska bedömning av Quicks kunskaper om brottslighet är att han verkar näst intill obildbar. Det lilla han vet tycks han ha inhämtat från video-filmer och Kriminaljournalen.

Om Quick inte begått morden han dömts för innebär det att flera mördare går fria, däribland en riktig seriemördare.

- Det som oroar oss mest är de norska morden på Gry och Trine. Det är bestialiska mord. Vi tror att det är samma gärningsman, men inte Quick. Morden har signatur och vi bedömer fallen som arbetsbara. Det går att hitta och binda en gärningsman.

Men om Quick inte är mördaren, hur kommer det då sig att han ändå lyckats övertyga vid rättegångarna?

- Han har ett par månader på sig att läsa på innan det är dags för "examen". Därför klarar han sig hyggligt, säger Persson.

Han är förbluffad över det sätt som utredningarna skötts på, hur gränserna mellan terapi och mordutredning suddats ut, och hur utredarna genom åren skapat en relation till Quick som Persson bedömer som högst oprofessionell:

- Quick sitter på sluten psykiatrisk vård, dömd för mord. Han borde ju förvaras som en akvariefisk, men ändå kan han ringa hem till sin egen mordutredare mitt i natten.

ANNA RUNNBERG

Mer läsning

Annons