Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pyromanrättegång - igen

Annons

- Tanken var att polisen skulle hitta ljusen. De skulle bli jätteglada och tro att de hade mig fast. Jag skulle sitta häktad ett tag och sedan bli frikänd och få 20 000-30000 kronor i ersättning, förklarade 42-åringen för tingsrätten.

I mars fann tingsrätten att 42-åringen var skyldig till försök till grov mordbrand. På en av de omhändertagna toalettpappersrullarna fanns mannens finger-avtryck. 42-åringen erkände dock ingenting.

Den rättspsykiatriska undersökningen visade att mannen inte var sjukare än att han kunde dömas. Då tingsrätten sedan skulle fastställa domen medgav 42-åringen att han placerat ut toarullarna och ljusen. Han hävdade att han gjorde det för att driva med polisen och att han dränkt in toarullarna i en olja som inte brann, därmed skulle han ha eliminerat risken för att knivfabriken och glassfastigheten skulle brinna.

Efter erkännandet fann rätten att en ny rättegång borde hållas så att en ny lagman och nya nämndemän fick ta ställning till skuld och straff.

Åklagaren Olle Sohlberg som drev åtalet i mars har semester nu så åklagare Gun-Britt Ström har tagit över ärendet. Lagmannen Lars-Erik Bergström som inte var med förra gången leder nu tingsrättsförhandlingarna.

42-åringen hävdar att oljan som han dränkte in toarullarna med kom från ett industriområde iHalmstad och att det kunde vara skärolja som inte brinner. Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, konstaterar att det är vegetabilisk olja. Några spår av tillsatser i oljan har inte hittats. En av de rullar som hittades på brotts-platserna fattade dock inte eld vid de försök som gjorts inför den nya rättegången.

- Ni har gjort ett brandprov och toalettrullen brann inte, det räcker, förklarade 42-åringen för åklagare Gun-Britt Ström.

Den åtalade mannen har varit misstänkt för flera anlagda bränder i södra Sverige. I något fall har han dömts, men friats i högre instans. Polisen har spanat på honom och själv påstår han att han trakasserats av polisen sedan 2003.

Han uppger att han ville komma ifrån poliserna som förföljde honom i Skåne. Därför åkte han upp till Dalarna i oktober 2005. Han kom till Falun och upptäckte att poliserna var efter honom. 42-åringen hävdar att polisen monterat en GPS-sändare på hans bil så att de alltid vet var han finns. Mannen fortsatte till Mora och gjorde sedan avstickare till Sälen och Malung. Under den här tiden brann gammelgården i Sälen och Zorns gammelgård i Mora, bränder som 42-åringen inte knutits till.

- Jag förstod att jag skulle bli misstänkt för branden på Zorns gammelgård. Därför skulle jag driva med polisen och arrangerade toapappersrullarna med ljus i. Mannen hade tagit ljusen i kyrkan och att han valde knivfabriken förklarade han med att kniv baklänges blir vink, han ville alltså ge polisen en vink, berättade han. Idag ska tingsätten se filmen från senaste brandprovet. Om inget oförutsett inträffar kan rättegången avslutas idag.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons