Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pyroman överklagar dom

Annons

42-åringen, som tidigare varit misstänkt för bränder i södra Sverige, åkte upp till Dalarna förra hösten. Här inträffade flera bränder, bland annat på Olnispagården i Sälen och på Zorns gammelgård i Mora. 42-åringen har dock inte knutits till de här bränderna.

Poliser som spanade på mannen hittade den 5 november toalettpappersrullar med brinnande ljus i, på Frosts knivfabrik i Östnor och på Triumfglass i Öna. 42-åringen hade varit vid båda företagen.

Mannen åtalades för försök till grov mordbrand, men nekade till att ha haft någonting med de arrangerade toarullarna att göra. Hans fingeravtryck hittades dock på en av rullarna och tingsrätten fann att han försökt anlägga bränderna. Efter en rättspsykiatrisk undersökning, som fastslog att 42-åringen var tillräckligt frisk för att dömas, erkände 42-åringen att han placerat ut toarullarna med ljusen. Han hävdade dock att han dränkt in rullarna i en vätska som inte brann och därmed skulle det inte finnas någon risk för att det skulle börja brinna i byggnaderna.

Det här erkännandet ledde till att rättegången gjordes om.

Åklagare Gun-Britt Ström yrkade på att 42-åringen skulle dömas till sex års fängelse för försök till grov mordbrand.

42-åringen förklarade att hans avsikt inte var att anlägga bränder, bara att driva med polisen. Han uppgav att han räknade med att poliserna skulle hitta toarullarna med de brinnande ljusen. Polisen skulle gripa honom och han skulle bli åtalad och sedan friad. Därmed skulle han få skadestånd och polisen skulle stå där med lång näsa.

Försvarsadvokaten Mats Johnsson menade att hans klient skulle släppas men så blev det inte. Mannen fick stanna kvar i häktet och förra onsdagen offentliggjordes domen, tre års fängelse.

- Ljusanordningarna är i sanning listiga och förslagna och har placerats på ett sådant sätt att de inte utan vidare kunde upptäckas, skrev tingsrätten i domen.

42-åringen, som tidigare dömts för en brand i en kyrka i Skåne och friats efter ett överklagande, hoppas uppenbart på samma resultat även den här gången då han ska överklaga domen i Mora till Svea hovrätt.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons