Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Putter i pannan igen

Annons

- Vandaliseringen gick ut på att slå sönder en del av inredningen och skära tältduken i strimlor. Som om inte detta vore nog har det sprejats ut tändvätska och satts eld på duken som dock bara förkolnade. Den som utfört sabotaget har lagt ner mycket jobb på det så något misstag var det inte fråga om, säger Lilliemarck och ser lite sorgsen ut.

Eleverna från Hälsinggårdsskolan som fått hålla till i tältet under kalla vinterdagar är lika förtvivlade som Lilliemarck och har startat en insamling för att kunna hjälpa honom.

- Jag har inte hört något om resultatet. Men bara tanken är god. Jag tycker att det är jättegulligt av dem, säger Lilliemarck, ler och tittar upp mot toppen av den stora tältduken.

Det behövs både styrka och mod för att resa tältet som väger 86 kilo och som slutar i en rökgång cirka sju meter upp.

Då vi träffar Lilliemarck på Högbo, där tältet står uppställt, bjuder han på vildmarkskaffe som han kokat över den öppna elden i en kaffepanna som är stor nog att räcka till de sjuttiotvå personer som tältet rymmer.

- Om väggarna runt om öppnas kan 140 personer sitta under tak, berättar han.

Den nya duken, en begagnad, från Moskosel i Gällivare har han köpt av en kille i Värmland. Renskinnen fick han tag på i Östersund.

- Bara tältduken kostade mig 45 000 kronor, säger Lilliemarck som gärna vill ha reda på vem som ville honom så illa.

- Då jag ringde Christer Flodin, polis i ungdomsgruppen, som har hand om ärendet, berättade han att det bytts handläggare men att de jobbar på det. Han förstod att det var angeläget för mig, menar Lilliemarck som nu riktar in sig på juli då han ska sätta upp sitt ambulerande tält under Kajakträffen i Roxnäs.

MONICA ELMQUIST BROMAN

Mer läsning

Annons