Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Putte döpte sitt tåg

Annons

Nå, då överdrev ju Wickman lite. Han fyllde bara 80 förra året, och längre än så har tågen tuffat.

Putte Wickman blev i lördags en i raden av kända personer som fick ge namn åt Tåg i Bergslagens Reginafordon. Resenärer har fått lämna förslag och den världsberömde klarinettisten fick överlägset flest röster.

Museiföreningen Gefle-Dala ställde upp med en motorvagn från 1957, komplett med askkoppar, glasflaska för vatten och hål i toaletten. Med den hämtades lördagens dopförrättare i Grycksbo. Där bor ju Tunabördige Putte Wickman med hustrun Sylvia sedan 1999.

Han blev lite paff när landshövding Ing-rid Dahlberg mötte i stället för konduktör, men fann sig snabbt tillrätta.

- Naturligtvis är jag intresserad av tåg. Jag har kört också, för jag hade Märklintåg som liten. Som ung brukade jag åka ånglok mellan Borlänge och Falun, det var kallt ibland och passagerarna fick elda själva i kaminen, berättade Putte på vägen in till Falun.

Efter cancerbesked ställde Wickman in flera konserter för en månad sedan, men han svarar bra på behandlingen och har börjat spela igen. Den 14 juni har han konsert i Gagnef med bland andra Viktoria Tolstoy och den 2 juli är den stora hyllningskonserten till Putte Wickman planerad i Dalhalla. Där är det tänkt att han ska spela med Povel Ramel, Svante Thuresson, Jan Lundgren med flera.

- Visst serru, självklart är jag pigg, jag var ju vice korpral i lumpen, sade Putte och övergick till att prata lumparminnen med landshövdingens make Roland Lundin.

Nu finns 16 Reginatåg i trafik, alla döpta efter kända personer: Dal-Jerk, Gunde Svan, Björn Skifs, Charlie Norman med flera. Redan i november var det meningen att Putte skulle döpa sitt. Då krossade vandaler framrutan och klottrade ner vagnarna. Nu var dock tåget skinande blankt på dopdagen.

Bland alla dem som röstat på Putte drogs en vinnare, Ulla Olofsson från Borlänge.

- Det fanns ingen annan att rösta på. Han är den bästa, alldeles sagolik, sade hon som röstförklaring.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons