Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Putin vill dela robotförsvar med USA

Annons

Putin drog snabbast.

För att hejda USA:s planer på ett missilförsvar i Polen och Tjeckien föreslår den ryske presidenten att USA ska dela en radarbas i Azerbajdzjan med Ryssland.

Förslaget skulle, förutsatt att USA drar tillbaka sina planer på att bygga ett robotförsvar i Polen och Tjeckien, innebära att Ryssland inte behöver rikta om missiler mot Europa, enligt Putin.

Putin har hårt kritiserat de amerikanska planerna för robotförsvaret. Han har ända sedan i vintras talat om att USA verkar vilja återvända till det kalla kriget då USA mätte robotar med Sovjetunionen.

USA har hävdat att de tio skyddsmissiler man vill installera i Polen, och den radar man vill placera i Tjeckien, riktar sig mot stater som Iran, inte Ryssland. Det har dock inte mildrat den ryska retoriken.

Den amerikanske presidentens kommentar begränsade sig till att Putin gjort en del intressanta inlägg vid de bådas möte. Bush säkerhetspolitiske rådgivare Stephen Hadley talade om "ett djärvt förslag" och sade att den amerikanska regeringen ska studera det.

Den bas som Putin talar om ligger i Azerbajdzjan, men hyrs av Ryssland. Den togs i bruk för över 20 år sedan och kan söka av Indiska oceanen, Mellersta Östern och stora delar av Nordafrika.

TT

Mer läsning

Annons