Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Putin lägger militärt avtal på is

Annons

Rysslands president Putin får helhjärtat stöd av många ryska politiker och militärer för avhoppet från CFE-pakten.

Men Estland och Nato kritiserar beslutet.

Putin har undertecknat ett dekret som innebär att Ryssland om 150 dagar kommer att inställa sin tillämpning av fördraget, meddelade Moskva på lördagen.

Avtalet om CFE (Conventional armed forces in Europe) innebär regler för hur stora styrkor Nato och Ryssland får ha i Europa.

Dekretet fick omedelbart stöd av flera inflytelserika ryska politiker och bedömare, bland dem Kommunistpartiledaren Gennadij Ziuganov, enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Höga ryska militärer rekommenderade omedelbart en förstärkning av trupperna i den europeiska delen av Ryssland.

Men för Estland var beslutet mycket negativt. En talesman för UD i Tallinn meddelade att utrikesminister Urmas Paet "fullt ut stöder Natomedlemmarnas inställning". Den innebär att Moskva måste ta hem alla sina styrkor från Georgien och Moldavien innan väst kan godkänna uppdateringen av CFE från 1999.

Det avtal som nu ännu gäller är från 1990. Det uppdaterades i Istanbul 1999 med anledning av kalla krigets slut.

En rysk bedömare som citeras av Interfax hävdar att knytningen till Georgien och Moldavien är "löjlig" eftersom den typ av vapen som avtalet gäller helt har tagits hem därifrån.

Det som är av största vikt för Amerika är stationeringen av robotsköldar i Polen och Tjeckien, sade han.

Där är Ryssland påtvingat begränsningar medan "praktiskt taget alla länder längs Rysslands södra och västra gränser proppas fulla" med sådana robotar, hävdade han.

CFE är ett av de viktigaste militära avtalen för Europa. Det begränsar antalet förband och tunga vapen som får utstationeras mellan Atlanten och Uralbergen. Där föreskrivs också förtroendeskapande åtgärder, öppenhet och samarbete mellan medlemsstaterna.

Ryssland har tidigare hotat lämna pakten med motiveringen att väst inte har ratificerat 1999 års version.

Putin sade redan i april att USA:s planer på robotsköldar i Polen och Tjeckien utgör ett hot mot Rysslands säkerhet och antydde att Ryssland skulle lämna CFE.

Nato uttryckte besvikelse över Rysslands beslut.

TT

Mer läsning

Annons