Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Punkterings-kaos

Annons

- Jag kan ha förståelse för att vägen är dålig i och med att man håller på med ett stort vägarbete som så småningom ska ge en ny väg. Men den kan ju ändå inte få vara trafikfarligt och det anser vi bestämt att vägen är i nuvarande skick, säger Ingemar Pettersson, Vänersborg, som på söndagen fick dubbelpunktering då han körde ner i ett djupt hål vid Granberg, nära Värmlandsgränsen.

- Och jag var inte ensam om detta öde. Vi var fyra stycken som fick dubbelpunktering på samma ställe. Ytterligare en handfull bilister stod längs vägkanten med punktering på ett hjul och höll på att byta till reservhjul, berättar Pettersson.

Det var rena cirkusen med punkteringar väster om Malung på söndagen.

Ingemar Pettersson beställde taxi för att ta sig tillbaka till Malung och skaffa en hyrbil för att fortsätta hemresan. Då fick taxin punktering och tog sig med nöd och näppe tillbaka till Malung.

- Vägen mot Värmlandsgränsen är nu för bedrövlig. Jag fick ett par riktiga genomslag under vändan till Granberget och slog sönder en fälg på taxibilen. Bilen blev också knepig i styrningen, så den fick jag lämna på verkstad, berättar taxiföraren Reine Carlsson.

Ingemar Pettersson berättar att det var farliga hålor på flera ställen längs vägsträckan från Malung mot Värmlandsgränsen. Han körde ner i en halvmeterstor grop som var drygt två decimeter djup och med tvära kanter.

- Det var kö på vägen och vi åkte inte speciellt fort, kanske 60 ungefär. Jag hann aldrig väja för gropen och det bara small till, två gånger och sedan var resan slut.

- Där stod vi fyra stycken som drabbats av samma öde, punktering på bägge högerhjulen och med ett reservdäck var det inte mycket att göra, säger Pettersson.

På den aktuella vägsträckan är det Skanska som sköter vägunderhållet.

- Vi lagar så mycket vi hinner men med all turisttrafiken, den tunga trafiken i samband med vägarbetet och samtidigt det milda och blöta vädret har vi inte en chans. Lagningarna går sönder nästan lika fort som vi lägger i dem. Och fortsätter det här vädret kommer vägen sannolikt att bli ännu sämre framöver. Hela vägbanan rörs ju, säger arbetsledaren Mats Ohlsson vid Skanska.

Han berättar att man inför den här helgens turisttrafik gjorde en stor lagningsinsats i fredags för att vägen skulle hålla hjälpligt över helgen. Men det räckte alltså inte.

Ingemar Pettersson och hans olycksbröder bestämde sig omgående för att de ska kräva ersättning av Vägverket för problemen och skadorna de råkat ut för på grund av den usla vägen.

Återstår att se hur Vägverket ställer sig till sådana krav. Den aktuella vägsträckan är skyltad med varningsskyltar för både vägarbetsområde och vägskador.

Ett stort vägarbete pågår mellan Malung och Värmlandsgränsen, cirka 2 mil, men ett par vintrar till tar det innan den nya vägen är helt klar. Problemen lär alltså fortsätta och bilisterna uppmanas att ta det extra försiktigt.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons