Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pumpen avslöjar allergi

Annons

På fredagen satte Berith pumpar på barn i Sundbornsskolan. Med dem ska hon mäta pyttesmå partiklar i luften, så kallade allergener.

Det finns två skolor i kommunen som har allergisanerade klasser, Södra och skolan i Sundborn. På båda ställen finns barn med svåra allergiska besvär, som blir sjuka om de går till ett vanligt klassrum.

För att de ska kunna gå i skolan byter klasskompisarna om till särskilda kläder när de kommer till skolan. Det finns en sluss som skiljer hemmakläder med katthår från de rena skolkläderna. Dessutom städar man oftare och noggrannare.

Förstaklassarna i Sundborn har alltså en sorts skoluniform, i dag är flickorna röda och pojkarna blå. Allergikonsulenten Berith berättar om varför vissa får svårt att andas när det finns katt och hund i närheten.

Det är inte bara håret man är allergisk mot, utan mot saliven och kisset också.

- Bläää, ropar några av pojkarna.

Men barnen vet att ödlor, fiskar, ormar och sköldpaddor går bra att ha, även om man är allergisk.

- Jag har en kompis som fick i sig mjölkpulver hemma hos oss, hon fick åka hem för hon fick ont i magen, berättar Tuva Granar.

Vart tredje svenskt barn har någon form av allergi. I Falun finns länets två allergisanerade skolor. Frågan är nu om det hjälper att försöka stänga ute de allergener som ger utslag och astma.

Berith Andersson har börjat forska, med hjälp av barnen. I klassrummet står små skålar med vätska som fångar kattallergener och två av eleverna bär på pumpar som mäter allergener i luften.

Klassrummet intill är inte allergisanerat. Där finns en kontrollklass som också har pumpar. Så kan man jämföra. Berith gör mätningar på Södra skolan också, och i Kvarnsvedens skola i Borlänge där det finns en pälsdjursfri klass.

Sex hela skolveckor ska undersökningen pågå. Sedan får vi besked.

RAGNA FAHLANDER

023-936 05

Mer läsning

Annons