Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pülch ger konsert på annandagen

Annons

Annandag påsk är det dags igen för en ny orgelkonsert i Säters kyrka. Det är kantorn Christoff Pülch som bjuder på ett par spännande tonsättare. Därmed fortsätter Pülch sin serie orgelkonserter för att visa att kyrkorgeln också är ett fantastiskt konsertinstrument.

Den här gången blir det verk av den franska tonsättaren och organisten Olivier Messiaen (1908-1992). Han var verksam i Paris och en av 1900-talets mest betydande kompositörer.

Pülch framför Livre dórgue (orgelbok): 50-tals avantgardistisk musik, tolvtonsstrukturer, användning och bearbetning av fågelsång och är en mycket färgstark musik, enligt Pülch. Den här gången blir det tre av sju satser.

Hela stycket framförs i Stora Tuna kyrka den 2 maj tillsammans med tankar av kyrkoherden Anders Litborn Persson.

Den andra tonsättaren som framförs på annandagen är Carl Nielsen (1865-1935). Han är Danmarks store tonsättare och känd för hans sex symfonier, solosånger, blåsarkvintetter. Han skrev många psalmmelodier varav två finns i den svenska psalmboken.

- En mycket livlig och nyfiken människa som alltid prövade nya vägar, säger Chritoff Pülch.

I orgelkonserten spelar Pülch Nielsens Commotio (1931) vilket är hans första orgelverk men samtidigt det sista stycket han fullbordade; som en orkestersymfoni för orgel solo.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons