Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Publiken bestämmer

Annons

- Vi vill skapa ett levande möte där eleverna ska få använda sin fantasi, säger Nina Källquist som är dramapedagog på Dalateatern.

- Tanken är att de ska få möjlighet att möta teatern en hel dag. Den ska inte vara inklämd mellan matematiken och gymnastiken.

Under tre dagar har Vasahallen besökts av skolelever från Hedemora med omnejd. Det är Nina Källquist som leder workshopen. Eleverna delas in i grupper där de tillsammans får bestämma vad som ska hända pjäsens fyra huvudpersoner efter det skrivna manusets slut. Först är eleverna lite blyga men så småningom börjar idéerna hagla. De bestämmer bland annat att karaktären Jenny har blivit brottsling och att Stefan har blivit ihop med medicinmannens dotter i en by i Afrika.

Sedan gestaltar skådespelarna elevernas förslag i improviserade scener och de elever som vill får vara med på scen. Det är mycket uppskattat bland publiken.

Efter det träder Nina Källquist in i rollen som programledare för Återföreningen, ett tv-program där pjäsens rollfigurer möts igen tio år senare.

Nu är det helt upp till publiken att bestämma vad som har hänt med rollfigurerna. Elevernas fantasi tar ny fart. Karaktären Jenny har blivit en av världens bästa i surfing. Hon är gift med en av de manliga karaktärerna, Mats. Fast hon är bara en av hans många fruar.

Workshopen avslutas med att publiken får rösta om vart de fyra karaktärerna ska få resa tillsammans i två veckor. Eleverna väljer resmålet Bagdad i Irak.

Eleverna verkar nöjda med workshopen.

- Det var bra och duktiga skådespelare, säger Marcus Larsson från Dormsjöskolan.

- Det var intressant och kul att vi fick bestämma vad de skulle göra, tycker Adrian Malmberg från Annaskolan.

AMANDA SÄFSTRÖM/ PRAKTIKANT

Mer läsning

Annons