Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Psykvårdad våldsman ges rätt till skjutvapen

Annons

Mannen, som är i 30-årsåldern och boende i Dalarna, fick sin vapenlicens från polismyndigheten Dalarna år 2000.

Polisen kände då till att han under de senaste tio åren dömts för en rad brott, bland annat misshandel, olaga vapeninnehav och förberedelse till grovt rån.

Enligt mannen visste polisen även att han hade psykiska problem, men detta ansågs då inte utgöra något hinder för att utfärda vapenlicens.

Polismyndigheten noterade att det hade gått så lång tid som fem år sedan mannen dömts för förberedelse till grovt rån, och enligt intyg från en jaktledare levde han nu ett skötsamt och sunt liv.

Han hade avslutat sin psykoterapibehandling och man såg inga hinder för att ge honom tillstånd att inneha de tre vapnen: ett hagelgevär, ett kulgevär och ett kombigevär.

Men i januari 2003 omhändertog polisen hans vapen. Anledningen var att mannen var skäligen misstänkt för grov våldtäkt och misshandel. Samma dag som han anhölls fördes han till Säters sjukhus för psykisk vård.

Knappt tre månader senare lade åklagaren ner förundersökningen och mannen friades från brottsmisstankarna. Men polisen ansåg att hans fortsatta psykiska ohälsa gjorde honom till en olämplig vapeninnehavare.

Mannen överklagade till länsrätten, som nu alltså ger honom rätt. Enligt Rikspolisstyrelsen ska vapeninnehav omprövas om innehavaren drabbas av en så allvarlig sjukdom att han kan anses som en olämplig ägare till skjutvapen.

Men den specialist i allmänpsykologi som länsstyrelsen stödjer sitt beslut på menar att mannen inte visat några våldstendenser på senare år. Läkaren ser därför inga medicinska hinder för ett fortsatt vapeninnehav.

En av länsrättens nämndemän hade skiljaktig mening och tyckte att mannen vid en samlad bedömning är att anse som olämplig att inneha skjutvapen.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons