Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Psykvård har ingen psykiater

Annons

Patienter med akuta psykiska problem kan sedan en vecka inte få hjälp av psykiater på Mora lasarett. Det finns helt enkelt inte någon sådan läkare att tillgå.

Beroende på patientens situation får han eller hon andra lösningar tills vidare. De innebär antingen att de hänvisas till psykiatrins öppenvård som finns i varje kommun eller, om det är kvällstid eller mycket akuta problem, till Säters sjukhus.

- Orsaken till att vi har det sär hör just nu är att psykiatertjänsten vid Mora lasarett bemannas med stafettläkare. Det råder nationell brist på dessa specialister och när den senaste stafettläkaren hade gjort sitt pass i Mora, fanns ingen ny att tillgå, förklarar Karin Stikå Mjöberg, länssjukvårdschef.

- Patienter med psykiska problem lämnas alltså inte åt sitt öde. Under denna tillfälliga och, förhoppningsvis, kortvariga period är det bara så att vi i stället tillämpar kvälls- och helgrutinerna dygnet runt, tillägger hon.

Kritik mot

ledningen

u Hemtjänstpersonalen i Idre är starkt kritiska mot ledningen i socialnämnden för deras agerande när det gäller att omplacera områdeschefen Heiki Nykvist.

- Det är den bästa chef vi haft och vi kan inte acceptera ledningen och Gunnar Barkes agerande, säger Sylvia Svensson, som är en av många besvikna i Hemtjänsten i Idre.

På onsdagseftermiddagen hade man bjudit in politiker för att förklara sin uppfattning och vad man menade låg bakom förflyttningen av Heiki Nykvist. Det var endast frihetliga kommunalfolket som mötte upp med tre politiker.

- Det handlar om att Heiki ställt upp för sin personal och vårdtagarna på ett sätt som ingen annan gjort, menar Helen Persson, som är taleskvinna för de i hemtjänsten som kritiserar hanteringen av Heiki Nykvist.

ERIK HJELTE

Mer läsning

Annons