Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Psykvård efter knivdåd

Annons

Bröderna hade knappt pratat med varandra sedan händelsen i augusti, då de befann sig i sommarhuset i Skåne.

Ett bråk om den äldre broderns katter slutade med att den yngre slog honom i huvudet med en hammare, så kraftigt att den fastnade och fick dras loss.

Efter några månader på sjukhus i södra Sverige fick den skadade brodern komma hem till Falun, den 5 december förra året. Inga ord utbyttes den kvällen, men morgonen därpå vaknade den yngre brodern av att den äldre kom in i hans rum.

"Du har förstört mig", sa han, och stack kniven i buken på sin lillebror. Inför poliserna som kom till platsen erkände storebrodern genast vad han gjort, och berättade om händelsen i somras och vilka men han fått av hammarslagen.

Han har i dag problem med tal, syn, balans och minne.

Men när han ställdes inför rätta för en vecka sedan förnekade han att knivhugget skulle vara en hämnd mot brodern.

Falu tingsrätt konstaterar dock i sin dom att det förefaller vara en hämndattack. Enligt polisen som först var på plats ska mannen ha talat om röster som sade åt honom att hämnas.

Knivhugget gav livshotande skador. Levern skadades och på grund av komplikationer fick han opereras flera gånger.

Tingsrätten menar att knivhugget måste ha föregåtts av åtminstone en kortare stunds planering. Men med tanke på omständigheterna - alltså gärningsmannens psykiska tillstånd och den tidigare historien mellan bröderna - bedöms brottet som försök till dråp, i stället för försök till mord.

Eftersom den äldre brodern led av en allvarlig psykisk störning vid brottet, och gjorde det även vid den rättspsykiatriska undersökningen, kan han inte dömas till fängelse. Frågan är då om den vård han döms till ska vara förenad med särskild utskrivningsprövning. Det tycker tingsrätten, med hänvisning till att det finns risk att mannen återfaller i brott.

Den särskilda utskrivningsprövningen innebär att det blir länsrätten, inte läkaren, som får besluta om frigång, permission och utskrivning.

Den yngre brodern hade begärt 118 000 kronor i skadestånd, men tilldöms 91 000 kronor. Tingsrätten hänvisar säkningen till de omständigheter som föranlett dådet.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons