Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Psyksjuk kastas ut

Annons

Vad tycker du?


Brodern bara skakar på huvudet när han berättar om sin systers öde. För en vecka sedan fick systern avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd i Sverige. Migrationsverket och Utlänningsnämnden menar att hon ska avvisas ur Sverige trots att hon lider av en allvarlig psykisk sjukdom.

-Det är tredje gången hon får avslag trots att läkare skrivit 14 sidor om hennes sjukdom. Hon är manodepressiv, säger han.

Systern, snart 30 år gammal, kom med tre bröder och sin far från Libanon till Sverige 1991. Modern och två systrar bodde redan i Falun sedan en tid tillbaka.

Efter en stökig tonårstid flyttade systern vid 18 års ålder till USA där hon gifte sig med en libanes och fick två barn.

-Hade hon stannat hemma ett år till hade hon blivit svensk medborgare. Vi förstod egentligen aldrig att hon var sjuk. Vi trodde mest att det rörde sig om ett tonårsuppror. Men nu när man ser tillbaka så förstår man ju, säger brodern.

Under USA-vistelsen förlorade systern sitt permanenta uppehållstillstånd i Sverige. Förhållandet med maken fungerade inte och hennes sjukdom gjorde att hon inte kunde behålla de jobb hon fick.

Thereses advokat intygar att maken uppträtt mycket hotfullt mot henne och att han inte alls vill ha henne i landet.

-Han och hela hans familj hatar henne på grund av hennes sjukdom. De förstår inte, säger brodern.

Att Therese vistats i Sverige i totalt sex år, talar flytande svenska och har hela sin familj här borde vara skäl att inte avvisa henne, menar advokaten.

Hon har varit inlagd på Säters sjukhus och senare på psyk i Falun. Två av varandra oberoende överläkare talar om ett schizoaffektivt tillstånd och de har intygat att manierna kan vara direkt farliga på grund av omdömeslöst beteende under ett maniskt skov. Vid depressionsskoven finns risken för självmord.

Enligt läkarna behöver hon ständig uppmuntran av sin familj att medicinera regelbundet. Hon äter fyra olika sorters medicin för att förhindra de snabba växlingarna mellan att vara överlycklig och att vara förtvivlad med gråt och ångest.

Therese själv har börjat förstå att hon är sjuk.

-Jag vill vara här nära min familj. Jag har inte vårdnaden om mina barn i USA och där är jag helt ensam, säger Therese

Men myndigheterna hävdar att Therese har större anknytning till USA eftersom hennes två barn och make lever där och att hon med hjälp av medicineringen kan fungera acceptabelt.

-I Libanon blir det mormor och morfar som båda är över 80 år som får ta hand om henne, eller kanske andra släktingar. Det ansvaret vill vi inte lägga på dem, säger brodern.

Fotnot: Therese är ett fingerat namn.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons