Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Psykodrama ökar kreativiteten

Annons

Seminariet hålls som en del i en utbildningsvecka där Solveig Gräf kommer att bli diplomerad psykodramatiker. När tidningen träffar Solveig på hennes gård i Selja, berättar hon att hon för första gången kom i kontakt med psykodrama för sju år sedan, och att hon sedan dess deltagit i den grund- och vidareutbildning som Psykodramaakademin bedriver tillsammans med Ersta och Sköndals högskola.

- Väldigt många frågar mig vad psykodrama är. Och det är svårt att förklara. Står det psyko tror folk det handlar om sjukdom, men psyke betyder ju själ. Psykodrama betyder själ i handling, säger hon.

Ett psykodrama är en iscensättning av en persons inre känslor och tankar. Med hjälp av andra deltagare, som kan spela olika roller, kan en person till exempel prata med någon han eller hon tappat kontakten med, som ett sätt att bearbeta tankar och känslor som är svåra att hantera. Tanken är att det som spelas upp i en scen ska kunna ge fördjupad självkännedom. Efter varje drama berättar sedan deltagarna för varandra vad de upplevde i de roller de spelade.

Solveig har personlig erfarenhet av psykodramametodens terapeutiska möjligheter. Hon upplevde en svår livskris när hennes mor hastigt gick bort i en bilolycka. Det var svårt för henne att gå vidare. Genom att bearbeta sorgen med psykodramametoden kunde hon förlika sig med det som skett. Hon fick en möjlighet att ta farväl av sin mor.

- Kroppen känner ingen skillnad på det vi gestaltade, och det verkliga. Jag kan i dag hantera min sorg och har kunnat gå vidare. Det är okej nu, och jag har inte fastnat i sorgen, säger hon.

Solveig arbetar som organisationskonsult och tycker att kunskaperna i psykodrama är värdefulla också i arbetet med att utveckla företag och människor. Hon berättar att hon arbetar med metoden mer som ett pedagogiskt verktyg än som terapeutisk metod.

Sommarseminariet på Mora folkhögskola består av två delar. Under tisdagen hålls föreläsningar med anknytning till psykodrama och på onsdag sker arbete i grupp kring olika teman, där det finns möjlighet att själv prova på att medverka i skapandet av ett psykodrama.

Monica Westberg, från Stockholm, är en av Psykodramaakademins grundare och berättar att seminariet hålls för att ge människor en möjlighet att se vad psykodrama är.

- För alla behöver vi rensa inåt för att få reda på vilka vi själva är. Det gäller inte minst i arbetslivet. Psykodrama ökar människ-ors kreativitet och glädje, säger hon.

Både Monica och Solveig är övertygade om att psykodrama kommer att bli en mer etablerad metod i framtiden.

De medger att det finns många som är skeptiska när de hör talas om psykodrama, och tycker att det låter flummigt och konstigt.

- Det är inte strukturlöst alls, och absolut inte flum. Men ordet kan vara skrämmande och svårt att förstå exakt vad det betyder, säger Solveig.

DAN HAVEMOSE

Mer läsning

Annons