Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Psykisk ohälsa ökar

Annons

Det är Kristinegymnasiet, Haraldsbogymnasiet, Lugnetgymnasiet och Falu Frigymnasium som gemensamt ansöker om 35000 kronor hos skolnämnden för att kunna genomföra kursen Kärlek är den bästa kicken.

-Tanken föddes när vi var på ett seminarium och lyssnade på professor Britta Ahlin-Åkerman som föreläste om psykisk ohälsa.

-Hon var en kunnig människa att ha och göra med och vi kände att det här är något vi måste jobba med i skolorna, säger Margareta Jonsson, skolsköterska på Falu Frigymnasium.

Britta Ahlin-Åkerman arbetar för NASP, Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa, som utvecklat en metod för att förebygga psykisk ohälsa med utgångspunkt i filmen Kärleken är den bästa kicken.

"I elevvårdens dagliga arbete möter vi ofta självdestruktiva och självmordsbenägna elever. För många av dem är skolan den enda kontakten med vuxenvärlden", skriver elevvården vid respektive gymnasium i ansökan.

Självmordsprocessen kan pågå länge och enligt forskning kan självmord förebyggas.

Margareta Jonsson menar att kraven och förväntningarna på ungdomar är stora:

-Unga ska vara duktiga och hinna med skolan, vara smärta, ha pojk- eller flickvän, träna, hinna med olika fritidsintressen och mycket annat. Det är en ekvation som inte går ihop, det finns ju inte med på kartan.

För en 18-åring kan det vara ett stort steg att söka hjälp på vuxenpsyk och barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, som är för de yngre barnen ligger utanför skolan.

-Det vore bra att bygga ut exempelvis ungdomsmottagningen med psykolog och kurator. Skapa en bred mottagning för unga i åldrarna 16 till 25 år dit de kan vända sig och prata, säger Margareta Jonsson.

Hon hoppas att ämnet psykisk ohälsa ska bli mindre tabubelagt.

- Att man har ont i ryggen eller ett knä kan man lätt berätta om men inte om man mår mentalt dåligt. Egentligen är det inget konstigt med att ha ont i själen, säger Margareta Jonsson.

Om elevvården får det sökta bidraget blir första steget att gå ut och informera personal på skolorna.

KÄLLA: NASP, NATIONELLT CENTRUM FÖR SUICIDFORSKNING OCH PREVENTION AV PSYKISK OHÄLSA MATS NILSSON

Mer läsning

Annons