Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Psykiatrins onda cirkel

Annons

Jag hade inte en sjukdag på 40 år. I dag har jag fullt sjå att överleva. Jag skrattar inte, jag har ingen självkänsla längre och det känns som om jag knappt existerar.

Jag är stämplad som psykiskt sjuk, fast i psykiatrins händer. "Ta 20 milligram zyprexa, det ska du bli frisk på" är vad jag hela tiden får höra.

För fem år sedan gick jag in i väggen och fick en depression. Det var början på ett helvete som inte tycks ha något slut. Jag ordinerades det antidepressiva medlet zoloft. Det var ett lycko-piller jag inte tålde, det gjorde mig sinnesförvirrad och jag slutade äta.

Efter det har jag provat 20-30 mediciner, en del andra antidepressiva medel och en hel del tyngre mediciner.

Jag är överkänslig mot med-iciner och har fått alla tänkbara biverkningar: kramper, myr-kryp, sluddrigt tal, koncentrationsproblem, kräkningar, yrsel, viktminskning, viktökning, domningar, ångest, oro, döds-känslor, overklighetskänslor, gångsvårigheter, social fobi, synproblem, minnesförlust, hjärtklappning, minskad aptit. Jag har gått i psykoterapi i fyra år och varit inlagd på Säters sjukhus tio gånger på fem år. Ingenting blir bättre.

Jag blir inte människovärdigt behandlad av sjukvården.

Det känns som om de har tagit över mig, som om de äger mig.

Och gör jag inte som de säger, då pratar ingen med mig.

Min läkare på psykiatrin slänger på luren när jag ringer. Jag är portad på vårdcentralen och på lasarettet. Där hänvisas jag bara till mobila teamet.

Mobila teamets mantra är:

"Ät 20 milligram zyprexa".

De kommer hem och tittar så att jag äter min medicin, sedan åker de.

Psykiatrin säger att jag har vanföreställningar och att det enda som kan hjälpa mig är zyprexa, men jag har ätit det i två år och inte blivit bättre, snarare tvärtom. Jag mår inte bra av den dosen och jag vill trappa ner, men jag får inte. Och jag får inte veta varför. Så dåligt som jag mår nu, kan det inte bli sämre.

Jag känner mig som en levande död.


Fotnot: Zyprexa tillhör den grupp av läkemedel som kallas antipsykotika och används för att behandla schizofreni, mani och för att förebygga återfall i bipolär sjukdom. (Källa: Patient-FASS).

FÖRTVIVLAD

Mer läsning

Annons